Desmond Tutu: Zware slag als Nederland snijdt in ontwikkelingsbudget

Desmond Tutu Beeld ap
Desmond TutuBeeld ap

Als Nederland vanwege de economische crisis snoeit in het budget voor ontwikkelingssamenwerking dan is dat internationaal gezien een zware slag.

Dat stelt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu in een ingezonden brief vandaag in Trouw.

'Het lijkt alsof Nederland op een keerpunt staat in de benadering van de internationale uitdagingen van armoede en ongelijkheid', aldus Tutu. 'Nederland wekt wereldwijd verwondering en dreigt zijn positie als inspirerend gidsland kwijt te raken als het verder kort op ontwikkelingssamenwerking.'

'Je oogst wat je zaait', zo waarschuwt hij.

Als Nederland verder kort, zouden ruim een miljard mensen die in grote armoede leven het slachtoffer zijn. Door nieuwe bezuinigingen zou de ontwikkelingshulp onder de internationaal afgesproken minimumnorm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product zakken.

Als successen van Nederlands beleid wijst Tutu op de bijdrage aan eerlijke handel en de aanpak van de klimaatverandering. Het land lijkt nu echter te verdwalen in de internationale 'kakofonie van hulpsceptici'. Hoewel een kritisch debat nodig is, kan het wegschuiven van internationale verplichtingen geen antwoord zijn, zo betoogt de aartsbisschop.

Vorige maand deed Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates al een oproep om niet te bezuinigen op ontwikkelingshulp. De bezuiniging staat hoog op de agenda van het Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV. Volgens peilingen kunnen bezuinigingen op ontwikkelingshulp op steun van de bevolking rekenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden