Update

Deskundigen zeggen: Michael P. heeft geen seksuele stoornis, OM eist 28 jaar

Een rechtbanktekening van Michael P. (3-L) met zijn advocaat mr. Dorrestein (L) in de Utrechtse rechtbank. Beeld ANP
Een rechtbanktekening van Michael P. (3-L) met zijn advocaat mr. Dorrestein (L) in de Utrechtse rechtbank.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Michael P. (29), wegens het verkrachten, ontvoeren en vermoorden van Anne Faber.

Kristel van Teeffelen

Volgens het OM is alsnog komen vast te staan dat P. een vooropgezet plan heeft gehad Faber te doden, dat hij niet in een opwelling heeft gehandeld en dat er dus sprake is van moord. Eerder achtten het OM noch de rechtbank het bewijs daarvoor geleverd.

Eerder vandaag bleek dat Michael P. volgens deskundigen geen seksuele stoornis heeft. Bij de rechtbank was daar nog onduidelijkheid over.

Psycholoog en psychiater spraken hun zorgen uit dat er onvoldoende zicht was op de seksuele belevingswereld van P. (29), terwijl er wel reden was ongerust te zijn. Zo werd hij eerder veroordeeld voor een dubbele verkrachting. Tegen getuigen zou hij destijds hebben gezegd dat een droom was uitgekomen.

Stressverlichting

Na aanvullend onderzoek in opdracht van het gerechtshof in Arnhem zeggen deskundigen dat het lijkt dat P. seks inzet als stressverlichting, maar ze concluderen dat er onvoldoende tekenen zijn voor een seksuele stoornis. Was zo’n stoornis wel vastgesteld, dan had dat bijvoorbeeld kunnen meewegen bij de vraag of P. volledig toerekeningsvatbaar is voor zijn daden.

Tijdens de eerste dag van het hoger beroep gaf de vriend van Faber voor het eerst een slachtofferverklaring. Dat deed hij niet zelf, maar zijn advocaat, omdat het te belastend voor hem is. Hij is naar eigen zeggen zwaar getraumatiseerd, ook omdat hij de eerste dagen na de verdwijning van Faber meermaals is verhoord door de politie. Dat hij ‘officieus’ als verdachte is aangemerkt heeft diepe impact op hem gemaakt, aldus de advocaat. Fabers vriend verzocht de media met klem zijn naam niet te noemen, om hem een kans te geven ‘zijn toekomst zonder de lieve Anne vorm te geven’.

De raadsheren – zoals de rechters bij het hof heten – gingen vanochtend snel door het dossier. Ze bevroegen P. enkel over delen waar in de woorden van de voorzitter nog ‘open vraagstukken’ bestaan. Misschien wel het heikelste punt: waarom liet hij de vrouw niet gaan toen hij haar geboeid en wel over het hek van de vliegbasis Soest tilde? “Het kost een paar seconden om eroverheen te gaan”, aldus de raadsheer. “Dat zou je als moment kunnen zien waar u bewust bezig bent geweest.”

Geïrriteerd

P. blijft volhouden dat hij van plan was Faber uiteindelijk te laten gaan, maar dat hij haar met een mes om het leven bracht toen zij om hulp riep omdat er een fietser langskwam. “Ik heb niet nagedacht, ik heb gewoon gehandeld”, zei hij verschillende keren.

Zo nu en dan reageerde P. ronduit geïrriteerd op vragen. Hij heeft naar eigen zeggen geen medicijnen geslikt, omdat hij helemaal nuchter in de zittingszaal wilde zitten. “Ik hou me nu nog heel erg in”, aldus P. tegen de advocaat-generaal (de aanklager in hoger beroep). “Ik had ook naar u toe kunnen lopen en kijken hoe ver ik kon komen.”

Buitensporig

P. werd zomer vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. Moord vond de rechter niet bewezen, zogeheten gekwalificeerde doodslag wel. Dat betekent dat P. Anne Faber doodde om de verkrachting en vrijheidsberoving te verbergen. De advocaat van de familie van Faber vroeg het hof vanochtend wel voor moord te gaan. Volgens hen liegt P. en had hij genoeg tijd tijdens zijn daden om zich te bedenken.

Duidelijk werd dat P. daar zelf heel anders over denkt. De straf van 28 jaar plus tbs vond hij buitensporig hoog, vertelde hij het hof. Volgens zijn eigen berekening is hij zeker 67 jaar als hij vrijkomt, dat is volgens hem praktisch levenslang. Dan kan hij zichzelf beter van zijn leven beroven, zei hij. Bovendien vindt hij dat hij strafvermindering moet krijgen omdat hij hardhandig werd gearresteerd en dat daarbij – ook in de ogen van de rechtbank – zijn rechten zijn geschonden.

Vanmiddag kwamen ook de ouders van Anne Faber aan het woord, die stelden dat P. nooit meer vrij mag komen en een levenslange gevangenisstraf moet krijgen. Een behandeling in een tbs-kliniek is volgens de vader van Anne Faber niet de juiste maatregel voor P., want er is al heel veel tijd, energie en geld aan hem besteed. “Hij heeft zijn tweede kans al gehad.”

Lees ook:

Een verdachte heeft rechten, ook als hij Michael P. heet

Het hoger beroep in de zaak Anne Faber draait wat de verdediging betreft vooral om de vraag of de wijze waarop Michael P. gearresteerd werd tot strafvermindering moet leiden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden