Dode zones

Deskundigen waarschuwen voor ongekend snelle afname zuurstof in zee

In Madrid wordt tijdens de klimaattop veel gedemonstreerd. Na de klimaatmars van vrijdagavond was het zaterdagochtend tijd voor dierenrechten: ‘Save the planet, save the animals’. Het initiatief kwam van Animal Equality. Beeld AFP
In Madrid wordt tijdens de klimaattop veel gedemonstreerd. Na de klimaatmars van vrijdagavond was het zaterdagochtend tijd voor dierenrechten: ‘Save the planet, save the animals’. Het initiatief kwam van Animal Equality.Beeld AFP

Het zuurstofgehalte in de zeeën van de wereld loopt ongekend snel terug. Die ontwikkeling bedreigt het voorbestaan van diverse vissoorten.

Daarvoor waarschuwt een groep deskundigen in een rapport dat zaterdag bij de klimaattop in Madrid is gepresenteerd, melden diverse internationale media. Ook delen van de Noordzee, zoals de Waddeneilanden, kampen met het fenomeen.

De oorzaken van het verdwijnen van zuurstof uit het zeewater zijn de opwarming van de aarde en intensieve landbouw. Het zeewater warmt op en kan minder zuurstof vasthouden. De afgelopen vijftig jaar is het aantal dode zones, gebieden waar geen zuurstof meer in het water zit, verviervoudigd. Het aantal gebieden met een gevaarlijk laag zuurstofgehalte is ondertussen toegenomen van 45 naar zeker 700.

Minder zuurstof trekt meer kwallen aan. Volgens deskundigen van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) worden vissoorten als haai, tonijn en marlijn daardoor bedreigd in hun voortbestaan. Zij zwemmen meer aan de oppervlakte en worden het slachtoffer van overbevissing. De onderzoekers van het IUCN wijzen erop dat, als er geen verandering van beleid komt, er tegen het jaar 2100 nog eens 3 à 4 procent minder zuurstof in de oceanen zal zitten.

Gebleekt koraal

Uit onderzoek naar de impact op economieën bleek zaterdag dat landen met koraal 95% van hun inkomsten uit toerisme kunnen gaan mislopen. Egypte, Indonesië, Mexico, Thailand en Australië zijn zeer afhankelijk van toeristen die voor de koraalriffen komen. Als het koraal wordt aangetast, loopt het toerisme terug als de wereldwijde uitstoot van CO2 niet wordt teruggebracht. Australië ziet bij het Great Barrier Reef al dat het koraal daar bleekt en afsterft.

Als er minder vis zwemt, zal de visserij en dus ook de economie van landen in de problemen komen, aldus het onderzoek. Vooral West-Afrikaanse landen kunnen daaronder lijden. Koudere landen kunnen juist profiteren als vissen koelere gebieden opzoeken.

Lees ook:

De oceaan is in ademnood, en dat blijft nog wel even zo

De wereldzeeën verliezen zuurstof en daarmee hun motor van leven. De belangrijkste oorzaken zijn het broeikaseffect en de toevoer van allerlei reststoffen. Met dank aan de mens.

Alarm om klimaat botst in Madrid met de dunne agenda

Terwijl de klimaatzorgen groeien, gaat het bij de VN-klimaattop in Madrid om het maken van technische afspraken. Dat contrast gaf wrijving in de eerste week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden