Deskundige trekt zich terug uit zaak-Lommers

Chemometrist laakt 'beunhaas' die schaatser bijstaat

De zaak rond Wesley Lommers, de jeugdige schaatser die onlangs werd vrijgesproken van doping, is nog altijd niet ten einde. Klaas Faber, die al sinds het begin van de zaak een rol speelt als deskundige, besloot onlangs zijn handen af te trekken van de affaire - die binnenkort voorkomt bij het CAS, het internationale sporttribunaal. Volgens Faber wordt de zaak door de verdediging van Lommers zo ondeskundig gevoerd dat een nieuwe veroordeling op de loer ligt.

"Uiteindelijk zal Wesley Lommers daarvan de dupe worden", stelt Faber, die als chemometrist een adviserende rol had in de dopingzaak rond de destijds 15-jarige Lommers. De jonge schaatser werd door de tuchtcommissie van de schaatsbond in 2008 veroordeeld tot een schorsing van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Later maakte de beroepscommissie van de KNSB die straf ongedaan. De Nederlandse dopingautoriteit en de KNSB gingen vervolgens in beroep bij het CAS, dat de zaak inmiddels in behandeling heeft genomen.

De familie Lommers wordt bijgestaan door juridisch adviseur Ad Manders. Faber noemt de raadsheer een 'beunhaas', die met vertragingstechnieken probeert de zaak bij het CAS te frustreren. "Hij correspondeert alleen in het Nederlands, waardoor het CAS geen afdoende dossier kan opbouwen. Ik vrees dat ze Wesley uiteindelijk bij verstek zullen veroordelen en de kans dat hij dan twee jaar aan zijn broek krijgt, is reëel. Terwijl dat niet nodig is. Ik heb nog steeds het idee dat deze zaak te winnen is. Maar niet als ze zich laten bijstaan door Manders. Een adviseur zonder titel."

Vader Edwin Lommers, die onlangs bekend maakte dat zijn kinderen Wesley en Dominique voortaan voor Luxemburg zullen schaatsen en skeeleren, heeft nog alle vertrouwen in Manders. "Hij bestiert de zaak op uitstekende wijze en vraagt voor zijn bemoeienissen vooralsnog geen rode cent. Voor ons is hij een ouderwetse held, die alles doet wat in zijn vermogen ligt om ons te helpen."

De Nederlandse dopingautoriteit en de KNSB hebben bij het CAS om een schorsing van twee jaar gevraagd, terwijl in eerste instantie slechts een uitsluiting van één jaar is uitgesproken. Mocht het CAS Lommers veroordelen, dan moet hij mogelijk alsnog een jaar extra schorsing uitzitten. De loopbaan van de inmiddels bijna 18-jarige schaatser zou daarmee vrijwel zeker voorgoed op slot gaan. Faber: "Ik vind dat echt niet kunnen. Dat hij nu eventueel langer geschorst zou worden dan in eerste instantie vind ik echt schandalig. Maar als er niets gebeurt, is dat wel hoe het zal gaan."

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, is de nu gevraagde straf echter conform de internationale dopingcode. "Ik ben het met Klaas Faber eens dat de in eerste instantie opgelegde straf dat niet was. Dat hebben we destijds ook vastgesteld. Alleen vonden we dat in dit geval, uit coulance, niet nodig om daartegen in beroep te gaan. Om alleen op basis van een niet-correcte strafmaat een hele procedure te voeren, vonden we buiten proportie. Nu konden we echter niet anders omdat we bij het CAS natuurlijk geen straf kunnen eisen die niet code-conform is. We wachten nu af wanneer het CAS uitspraak zal doen. Begin juni staat in ieder geval een hoorzitting gepland. Alleen is die datum nog niet definitief."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden