Deskundige: ebola-epidemie wordt erger

Gezondheidswerkers krijgen een cursus van Artsen Zonder Grenzen in Brussel over omgaan met het ebolavirus. Beeld ap
Gezondheidswerkers krijgen een cursus van Artsen Zonder Grenzen in Brussel over omgaan met het ebolavirus.Beeld ap

De ebola-uitbraak in West-Afrika zal volgens een Amerikaanse deskundige eerst nog verergeren voordat er een verbetering optreedt. Dat meldde de BBC vandaag. Het dodental als gevolg van de uitbraak in West-Afrika is inmiddels gestegen naar zeker 1552. meldde de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties vandaag.

Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor ziektebeheersing, zei dat er een 'ongekende' reactie nodig is om de epidemie onder controle te krijgen. Frieden sprak met de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf over manieren om de ziekte te bestrijden. 'Het aantal besmettingen stijgt. Ik wilde dat ik dit niet hoefde te zeggen, maar het zal eerst erger worden voordat er verbetering optreedt', zei Frieden.

De ministers van Volksgezondheid van de betrokken landen in West-Afrika overleggen vandaag in Ghana over een regionale aanpak van de crisis. Tot het overleg werd besloten nadat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met een waarschuwing kwam dat de uitbraak enorme economische schade veroorzaakt in West-Afrika, nu buitenlandse bedrijven de regio verlaten.

Derde arts overleden
In Sierre Leone is een derde arts overleden aan het ebolavirus. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst is het virus in West-Afrika nog lang niet onder controle en moet er rekening worden gehouden met een verdere verslechtering van de situatie.

Eerder deze week sloot de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een laboratorium in Sierra Leone nadat daar een medewerker besmet was geraakt met ebola. In totaal zijn zo'n 120 medische hulpverleners gestorven aan ebola en zijn vele tientallen anderen ziek.

De dood van de derde arts heeft de zorgen om het welzijn van de hulpverleners verder vergroot. 'We hebben de extra hulpverleners heel hard nodig. Als dit mensen gaat afschrikken om hier naar toe te komen om ons te assisteren, dan komen we in zwaar weer', aldus Christy Feig van de WHO.

null Beeld ap
Beeld ap
Tom Frieden. Beeld ap
Tom Frieden.Beeld ap

Weinig Nederlanders
Voor zover bekend werken er bijna geen Nederlandse hulpverleners meer in het ebola-gebied. Alleen Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft nog één medewerker, Karline Kleijer, in Liberia zitten.

Het Rode Kruis werkt in de gebieden vooral met lokale medewerkers. Cordaid haalde begin augustus Marjan Kruijzen uit Sierra Leone terug omdat het daar te gevaarlijk is. Zij is daar hoofd van het kantoor. 'Wij hebben geen uitvoerend programma daar, dus hoeft ze ook niet noodzakelijkerwijs in Sierra Leone te zijn. Ze behandelt geen patiënten', licht woordvoerder Jos de Voogd toe.

Cordaid geeft aan zusterorganisaties wel geld om voorlichtingscampagnes rond ebola te kunnen houden; om informatie te geven hoe mensen kunnen voorkomen besmet te raken of de ziekte door te geven. 'Mensen zijn doodsbang dat ze het krijgen. Zieken verstoppen zich soms voor de autoriteiten. Ze zijn bang door mensen met witte pakken - killers genoemd - te worden meegenomen, omdat ze denken dan echt dood te gaan.'

Ergste epidemie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van de ergste ebola-epidemie ooit. Inmiddels heeft de WHO bekend gemaakt dat er tot nu toe 1552 doden gevallen en zijn naar schatting ruim 3069 mensen met het virus besmet. Liberia is met 624 doden het hardst getroffen. Artsen zonder Grenzen noemde de internationale reactie 'volstrekt ontoereikend.'

Leden van het Rode Kruis bij het Donka ziekenhuis in Guinee. Beeld AFP
Leden van het Rode Kruis bij het Donka ziekenhuis in Guinee.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden