Framing

Des te lastiger de kwestie, des te sterker de behoefte aan een zondebok, zoals Theresa May

Beeld EPA

De brexit loopt niet lekker en daar lijkt één verklaring voor te zijn: Theresa May. Die heeft alles fout gedaan, wat ze fout kon doen - althans, dat is de beeldvorming. In werkelijkheid is het natuurlijk iets ingewikkelder. 

De Britten besluiten eerst dat ze uit de EU willen. Vervolgens sturen ze May op pad om te onderhandelen met een veel sterkere partij, de EU. Bovendien moet ze onderhandelen met gebonden handen: de uitkomst móet zijn dat de Britten de EU verlaten. Ze krijgt van de Britten een pakket onmogelijke eisen mee. En dan is er nog dat hopeloos verdeelde parlement.

We zien iets wat we vaker zien. Hoe ingewikkelder iets wordt, hoe minder moeite we nemen om uit te zoeken wat er fout gaat. En hoe meer we willen horen wie fouten heeft gemaakt.

Van wie naar wat

Die omslag van wat-frames naar wie-frames zien we overal. De immigratieproblematiek is best wel ingewikkeld, met die enorme stromen vluchtelingen waarmee we in de afgelopen jaren werden geconfronteerd. Voor veel mensen voelt dat allemaal niet goed.

Wat ging er mis? Dat is een ingewikkeld verhaal, vol dilemma’s en lastige keuzes.

Door wie ging het mis? Dat is veel eenvoudiger. Door onze slechte bestuurders, die alleen een beetje kunnen netwerken, roept een politicus.

Het is een klassiek mechanisme: we willen een zondebok zien, op wie we onze eigen tekortkomingen kunnen projecteren. En bij de brexit is Theresa May de zondebok van dienst.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden