Dertig procent van kinderen met epilepsie hebben vaak problemen op school

DEN HAAG (ANP) - Dertig procent van de kinderen met epilepsie heeft op school leerproblemen. Vooral bij rekenen maken ze veel fouten en hebben ze extra hulp nodig. Vaak volgt verwijzing naar het speciaal onderwijs. In driekwart van de gevallen gebeurt dat ten onrechte, want het probleem zit niet in het kind maar vooral in de medicijnen die het slikt. Die maken de leerling traag, beperken de mogelijkheid informatie op te slaan en verslappen de concentratie.

Op het internationale epilepsiecongres dat deze week in Den Haag wordt gehouden, presenteert neuropsycholoog A. Aldenkamp vandaag de gegevens van een onderzoek naar de oorzaak van leerproblemen bij kinderen met epilepsie. Daaruit blijkt dat de drie tot nu toe voorgeschreven medicijnen bij de patiënten het tempo voor informatie-verwerking verlagen, het korte-termijngeheugen negatief beïnvloeden en de concentratie verminderen.

In Nederland zijn naar schatting 40 000 kinderen met epilepsie: vijfduizend hebben de hersenaandoening in combinatie met een verstandelijke handicap, zo'n 10 000 kinderen hebben leerproblemen.

Aldenkamp, werkzaam in epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Heeze, onderzocht met Zweedse collega's honderden kinderen. Alle patiëntjes waren ten minste twee jaar aanvalsvrij en namen samen met een klasgenootje aan het onderzoek deel. De medicijnen werden gestopt en vervolgens werden de leerprestaties vergeleken met die van het klasgenootje.

De kinderen met epilepsie gingen vooral bij rekenen beduidend beter scoren. Aldenkamp: “Rekenen vraagt om concentratie, moet vaak in tempo plaatsvinden, doet een beroep op je korte-termijngeheugen en is bovendien iets wat je niet automatisch doet. Het is voor ons inmiddels veelzeggend als een kind problemen heeft met rekenen. Normaal uiten leerproblemen zich bij lezen.”

Neurologen keken ook naar de duur van de aanvallen. Die duren feitelijk vaak niet langer dan hooguit twee minuten, maar daarvoor en daarna kan de patiënt problemen hebben met de aandacht. Een aanval kan tot dertig dagen erna gevolgen hebben, zonder dat de patiënt daar veel van merkt. Ook kan iemand veertig keer per uur 2 à 3 seconden 'weg' zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden