Dertig miljoen mensen leven in moderne slavernij

Onderzoek van Walk Free Foundation: China en India hebben de meeste slaven

MICHAEL RAMAKER

Ongeveer dertig miljoen mensen wereldwijd leven als slaven. Dit blijkt uit een index van de Walk Free Foundation, een Australische organisatie die moderne vormen van slavernij terug wil dringen. De instelling hoopt overheden aan te sporen om deze 'verborgen misdaad' aan te pakken.

Volgens de index heeft India het grootste absolute aantal slaven. Zo'n veertien miljoen mensen verrichten daar dwangarbeid of stellen zich door schulden vrijwillig als slaaf beschikbaar. China staat op de tweede plek. Daar leven ongeveer drie miljoen slaven. Het gaat hier om mannen, vrouwen en kinderen die als bediende gebruikt worden, of die gedwongen worden om te bedelen zodat ze hun schuld kunnen afbetalen.

China en India mogen dan de meeste slaven hebben, het land waar het grootste deel van de bevolking in slavernij leeft, is Mauritanië. Van de 3,8 miljoen inwoners van de West-Afrikaanse natie zijn er 160.000 slaaf.

De landen die op de laatste plaats komen zijn Ierland en Groot-Brittannië. Maar volgens het onderzoek zijn ook zij niet slaafvrij: in Groot-Brittannië alleen al zijn 4400 mensen de prostitutie in gejaagd of gedwongen om onder het minimumloon te werken.

De index van de Walk Free Foundation is niet de eerste schatting over de wereldwijde omvang van slavernij. Kevin Bales, onderzoeker en oprichter van mensenrechtenorganisatie Free The Slaves, schatte eind vorig jaar het totale aantal slaven op 27 miljoen. Een aantal maanden daarvoor kwam de International Labour Organization (ILO) met een rapport dat 'minstens' 21 miljoen slaven wereldwijd telde.

Mark Lagon, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Georgetown Universiteit in Washington D.C., stelt dat de verschillende aantallen zijn te verklaren uit het feit dat de onderzoekers uiteenlopende definities hanteren. "De definitie van slavernij is dat het een extreme vorm van exploitatie is, waarbij de persoon van zijn autonomie beroofd wordt. Daaronder vallen onder meer mensenhandel, dwangarbeid, kinderarbeid en kinderprostitutie", aldus de onderzoeker telefonisch vanuit Washington. Volgens hem beslaat niet elk onderzoek al deze gebieden.

"Ik vind zelf dat de ILO conservatief is in haar schatting", aldus Lagon, voormalig directeur van een team van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat mensenhandel bestrijdt. Hij wijt dat aan de ietwat gebrekkige methode die de organisatie gebruikt. "Zij bekijken de aantallen per regio, en niet per land. Daarnaast tellen ze het gemiddelde van landen bij elkaar op om zo tot een cijfer te komen."

Daarmee wil hij niet zeggen dat de organisatie fout bezig is. "Ik bewonder nog steeds dat dit wordt aangekaart. Maar 21 miljoen mensen is de bodem, en niet het plafond van het probleem."

Zelf wijst hij er ook op dat het woord 'modern' gebruikt moet worden bij deze vorm van slavernij. "Het heeft weinig weg van de vroegere Atlantische slavenhandel. Mensen worden nog steeds gedwongen om te werken, maar zonder de beperkte bewegingsruimte van toen. Dit is een vorm van slavernij zonder ketens."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden