Dertig Israëliërs uitgeschakeld in Zuid-Libanon

(Novum/AP) - Hezbollah heeft woensdag aanzienlijke verliezen aan Israëlische zijde veroorzaakt bij gevechten rond het strategische stadje Bint Jbail in het zuiden van Libanon. De Israëlische legerleiding erkende dat dertig militairen waren uitgeschakeld, te weten acht doden en 22 gewonden. Aan Hezbollah-zijde zouden de verliezen ook aanzienlijk zijn, maar hierover konden geen details worden verkregen.

Hezbollah meldde dat een Israëlische eenheid van drie kanten was omsingeld terwijl ze probeerde op te rukken vanuit de buitenwijken van Bint Jbail. "De lichamen van de militairen bleven op de grond te midden van de vernielde en verbrande voertuigen", berichtte Al-Manar TV, het station van Hezbollah.

Hezbollah-woordvoerder Hussein Rahhal zei dat dertien Israëliërs 'levend in hun tanks op ons grondgebied zijn verbrand'. Hezbollah berichtte naderhand dat er nog vier Israëliërs waren omgebracht bij Maroun al-Ras, maar van Israëlische zijde werden hierover geen mededelingen gedaan.

Het Arabische tv-station Al-Arabiya meldde dat ten minste veertien Israëlische militairen waren gesneuveld. Al-Jazeera, een andere zender, zei dat dertien waren gedood en twaalf verwond.

Bint Jbail ligt ongeveer vier kilometer van de grens op een positie waarvan Noord-Israël kan worden bezien. Het stadje heeft ongeveer dertigduizend inwoners en is van symbolisch belang voor Hezbollah, omdat het onder de Israëlische bezetting van 1982-90 bekend stond als 'de hoofdstad van het verzet'. De inname van het stadje door Israël zou de Hezbollah beroven van een belangrijke strategische positie.

In de omgeving van Bint Jbail liggen Maroun al-Ras en de dorpen Yaroun en Aitaroun. Het gehele gebied omvat ongeveer 25 vierkante kilometer. Israëlische grondtroepen zijn er in grote aantallen actief.

De Israëlische luchtmacht lanceerde woensdag vijftien aanvallen op doelwitten in Zuid-Libanon, waaronder een aanval op een zeven verdiepingen hoge flat in Tyrus. Volgens ooggetuigen was het gebouw, het hoofdkantoor van Hezbollah-commandant sjeik Nabil Kaouk, leeg. Dertien omwonenden raakten gewond, onder wie zes kinderen. Een vrouw en een kind zouden er slecht aan toe zijn.

Bij een Israëlische luchtaanval op het hoofdkantoor van de sjiitische Amal-beweging in de zuidoostelijke stad Zefta werd één persoon gedood.

Woensdag stond verder deels in het teken van de opschudding over de dood van vier ongewapende VN-vredesmilitairen als gevolg van een Israëlisch bombardement, dinsdagavond. De slachtoffers komen uit Oostenrijk, Canada, China en Finland. Een Israëlische bom verwoestte een bunker bij een observatiepost van VN-militairen in Khiam, waar de waarnemers dekking hadden gezocht, zeiden VN-bronnen.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei geschokt en verontrust te zijn door de 'schijnbaar opzettelijke aanval'. Hij zei dat de post, die daar al lange tijd stond en duidelijk was gemarkeerd, was getroffen ondanks de garantie van de Israëlische premier Ehud Olmert dat VN-posities geen doelwit zouden zijn. Annan riep de Israëlische regering op het 'verontrustende incident' te onderzoeken. Israëls ambassadeur bij de VN, Dan Gillerman, betuigde zijn diepste spijt over het gebeurde en zei dat het zeker niet de bedoeling was geweest om de observatiepost te treffen.

Olmert betuigde in een telefoontje aan Annan eveneens zijn spijt over de dood van de waarnemers. Hij gelastte verder een diepgaand onderzoek en liet Annan weten dat de VN inzage in de resultaten van dat onderzoek zullen krijgen. Ook, zo zei een woordvoerder, maakte Olmert aan Annan duidelijk dat hij verbijsterd was over het commentaar van de VN-chef op het gebeurde. "Het is ondenkbaar dat de VN een vergissing bestempelen tot een schijnbaar doelbewuste actie", aldus Olmert.

China en Finland veroordeelden het incident scherp. De Finse president Tarja Halonen zei dat er geen rechtvaardiging is voor de Israëlische aanval en eiste uitleg. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet weten de Israëlische ambassadeur op het matje te hebben geroepen en verzocht een grondig onderzoek en excuses aan China en de nabestaanden.

Een bron bij de VN zei dat sinds de strijd tussen het Israëlische leger en Hezbollah twee weken geleden uitbrak vele malen dicht in de buurt van of op UNIFIL-posities is geschoten, zowel bij stellingen van UNIFIL-soldaten als bij observatieposten van UNIFIL-waarnemers. Volgens deze bron hebben negen stellingen directe treffers gemeld. UNIFIL-officieren zeiden dat Israël dinsdagavond herhaaldelijk - tot tienmaal toe - was gewaarschuwd dat VN-posten gevaar liepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden