Dertig doden bij aanval met raketten op Kaboel

KABOEL (AP) - De rebellen van Goelboeddin Hekmatiar, de leider van het fundamentalistische HezbiIslami, hebben gisteren de aanval op Kaboel heropend en de Afghaanse hoofdstad urenlang met raketten bestookt. Daarbij vielen volgens ziekenhuispersoneel zeker dertig doden en bijna honderd gewonden.

Op een bepaald moment vielen er in een periode van een kwartier ten minste 25 Egyptische SAKR-raketten in een woonwijk in het zuiden van de stad. Tientallen huizen werden verwoest. Er belandde ook een groot aantal raketten in een wijk bij het vliegveld aan de oostrand van Kaboel.

Hekmatiar heeft gezegd de nieuwe Afghaanse regering alleen te steunen als deze de samenwerking staakt met de militie van Rasjid Dostom, die door de afgezette president Nadjiboellah in het leven werd geroepen. Als de militie niet binnen enkele dagen vertrekt, zal hij Kaboel bestormen.

Vijf leden van de Hezb-i-Islami vertokken gisteren uit Pakistan naar Kaboel om zitting te nemen in de nieuwe regering. Een woordvoerster van de beweging zei dat de regering ertoe zullen proberen te bewegen met de militie te breken. De nieuwe regering 'heeft niets te zeggen zeggen', zei zij. "De werkelijke macht is in handen van de militie."

Volgens bronnen bij de regering staan veel mensen die onder Nadjiboellah regeringsfunctionaris waren nu onder bescherming van de militie en de rebellenbeweging Jamiat-i-Islami van Achmed Sjah Massoed, die nu minister van defensie is. De nieuwe regering heeft alle leden van de communistische regeringen die Afghanistan de afgelopen veertien jaar hebben geregeerd amnestie beloofd.

De nieuwe islamitische regering heeft gisteren alle alcoholische dranken verboden. De bar in het Intercontinental Hotel werd gesloten. Sommige rebellen wilden de kamers doorzoeken en verwijderden alle afbeeldingen van ongesluierde vrouwen.

De Europese Gemeenschap beloofde Afghanistan gisteren een half miljoen ecu (ruim 1,1 miljoen gulden) aan noodhulp voor burgerslachtoffers van de burgeroorlog. De hulp zou worden verleend door het Internationale Rode Kruis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden