Dertig Britse mijnen dicht

LONDEN (Reuter) - De regering van GrootBrittannie zal de volgende week plannen bekendmaken voor de sluiting van dertig steenkolenmijnen. Hierdoor zullen 25 000 mijnwerkers hun baan verliezen.

Het staatsmijnbouwconcern British Coal wil niet ingaan op de berichten en heeft die als 'speculatief' afgedaan.

Als de plannen op werkelijkheid berusten blijven er in Groot-Brittannie nog twintig mijnen en 28 000 actieve mijnwerkers over. Zeven jaar geleden waren er nog 180 steenkolenmijnen in bedrijf. De regering wil de mijnen in 1993 privatiseren.

Het vooruitzicht op de mijnsluitingen is 'verschrikkelijk', zo heeft Ken Capstick, vice-voorzitter van de mijnwerkersvakbond NUM, laten weten. Volgens hem beschikt Groot-Brittannie over steenkoolreserves waar het nog 120 jaar mee vooruit kan.

NUM-voorzitter Arthur Scargill heeft gezegd dat hij de volgende week te houden conferentie van de NUM zal gebruiken om op te roepen tot stakingen tegen de plannen. In 1984-'85 staakten de Britse mijnwerkers gedurende een jaar. Scargill en de toenmalige premier Thatcher waren destijds verwikkeld in een van de hardste industriele conflicten die Groot-Brittannie de laatste decennia heeft gekend.

Het mijnconflict van toen wordt beschouwd als een van de duidelijkste tekenen van achteruitgang van Groot-Brittannie als centrum van de zware industrie. Als volgende week inderdaad wordt bekendgemaakt dat er dertig mijnen worden gesloten, valt die aankondiging in een periode dat het land in zijn ernstigste recessie sinds de jaren dertig zit. Premier Major heeft kortgeleden gezegd dat hij niet kan zeggen wanneer zich een herstel van de Britse economie zal aandienen.

Al in juni dit jaar maakte minister Heseltine bekend dat de Britse mijnen midden 1993 zullen worden geprivatiseerd. Daarbij maakte hij toen wel duidelijk dat dat sluiting van mijnen zal betekenen. Sinds die aankondiging hebben verschillende mijnwerkersbonden getracht geld bijeen te garen om delen van British Coal te kopen. De mijnen die open blijven, moeten kunnen concurreren op de wereldmarkt. Of dat lukt hangt af van de prijs van geimporteerde steenkool. De brandstof moet tevens concurreren met aardgas en olie.

In 1952 werkten nog 750 000 Briten in zo'n duizend mijnen. Nu zijn dat er nog ruim 50 000 in vijftig mijnen. Sinds de laatste grote staking is de arbeidsproduktiviteit verdrievoudigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden