Dertienjarige bekent messteek in bus uit Amsterdam-Noord

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Een dertienjarige jongen heeft gisteren bekend dat hij vrijdag op het Centraal Station een buschauffeur van lijn 33 met een mes in de nek heeft gestoken.

De reden daarvoor was volgens de jongen dat hij bij het uitstappen klem had gezeten tussen de deuren van de bus. Hij zit nu vast op het politiebureau en kan tot maximaal een half jaar in een jeugdinrichting worden veroordeeld.

De gevaarlijke messteek was voor collega's de druppel die de emmer deed overlopen. Chauffeurs pikken het toenemende geweld op de buslijnen in Amsterdam-Noord niet meer. Maandagavond legden zij na hernieuwde bedreigingen door een groep Antilliaanse jongeren, die vaker voor overlast zorgt op lijn 33, een paar uur het werk neer.

Inmiddels wordt tijdelijk extra controlepersoneel ingezet, maar de chauffeurs willen liever structurele maatregelen.

De betrokken chauffeur maakt het inmiddels goed. Hij had geluk omdat de steek hem net naast de halsslagader trof. Het ging volgens hem in een flits, de dader sprong in de bus, stak en sprong meteen weer naar buiten. Niemand zag precies hoe het gebeurde.

Bij collega C. Jansen liepen de rillingen over zijn rug, toen hij van de steekpartij hoorde. Jansen weet precies wat er door de verwonde chauffeur heen ging. Vorig jaar zomer werd hij zelf door een aantal passagiers in elkaar geslagen: “Een ervaring die je nooit meer kwijt raakt”.

Jansen werkt al achttien jaar op de bus in Amsterdam-Noord en heeft zijn onbevangenheid inmiddels ingeruild voor een 'wees op je hoede'-houding. “Het geweld in Noord moet echt niet onderschat worden”, zegt Jansen bezorgd. “Het loopt uit de hand, straks kunnen we een collega ten grave dragen.”

De buschauffeurs hebben overlegd met hun werkgever, het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) en het stadsdeel Amsterdam-Noord. Inmiddels zijn er maatregelen genomen. Het aantal 'OT-auto's' met werknemers van het GVB met beperkte aanhoudingsbevoegdheden, is uitgebreid van twee naar vier. OT'ers surveilleren voor tram, bus en metro door heel de stad. Volgens Jansen is het daarom nog maar de vraag of chauffeurs zich echt veel veiliger zullen voelen.

Meer vertrouwen heeft hij in de maatregel om meer kaartcontroleurs op de bus te laten meerijden, zowel overdag als in de avonddiensten. Op het eindpunt van de bus, halte Nieuwendam, zullen meer buschauffeurs aanwezig zijn om elkaar te kunnen assisteren.

De genomen maatregelen gelden voor de komende drie weken. Jansen en zijn collega's vinden dat te kort. Zij pleiten voor bijvoorbeeld invoering van een videocamera op de bus. Zo'n camera registreert iedere passagier die de bus instapt en kan, indien nodig, een foto maken. Jansen is ervan overtuigd dat dit mensen zal afschrikken.

Inmiddels wordt op twee plaatsen in Nederland geëxperimenteerd met de camera's. Volgens de woordvoerder van het GVB moet nog even worden afgewacht wat de resultaten zijn. Hij sluit zeker niet uit dat de camera's in de bussen van Noord zullen worden geplaatst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden