DERRICK

De machtsstrijd tussen Winnie en Arthur, tussen minister en OM, zal een groep tv-kijkers minder interesseren dan een ander gebakkelei - achter de coulissen - in Duitsland. Driftig zappen zij, de Derrick-fans, nu elke woensdagavond van de eerste 'Derrick' op België Nederlands 1, naar de tweede op Nederland 2, en vervolgens naar de derde, tegen middernacht, op Duitsland 2 (ZDF). “Zolang lang het nog kan”, heeft één van die fans me verteld, “willen we niets van Tappert missen.” Derrick, de meest succesvolle Krimi-serie in Europa loopt immers, wegens de met pensioen gaande hoofdrolspeler commissaris Horst Tappert, op zijn laatste benen. De televisiezender ZDF, maker van de serie, denkt aan acteur Peter Kremer als opvolger.

HUIB GOUDRIAAN

Tappert (74), de man met die trouwe blik, had laten doorschemeren zijn knecht Harry (de 56-jarige acteur Fritz Wepper) niet zwaar genoeg te vinden voor de rol van commissaris Derrick. En Harry heeft dat weer niet op zich laten zitten; die presenteerde zich als 'natuurlijke opvolger' in een interview. Hij heeft heel wat losgemaakt. “Bij ons stromen nog steeds dagelijks de steunbetuigingen voor hem binnen”, zegt de journalist Lutz Meier in een telefoontje. Zijn krant, de in Berlijn uitgegeven 'Die Tageszeitung', oogst massaal de instemming van de lezers voor de al weken lopende actie 'Ja zu Harry'.

Waarom is Derrick zo afwijzend jegens Harry? Meier zei gis teren dat Horst Tappert helemaal geen opvolger wil. “Hij vindt zichzelf te uniek om vervangen te kunnen worden. Dat zou afbreuk doen aan de Derrick-mythe.” Heeft Horst Tappert echt zo'n groot ego? Of zit er misschien een nobele overweging achter, wil hij Harry een afgang besparen?

Helaas, mediaredacteur Meier levert voor zijn pro-Harry actie een ideologische onderbouwing (in Duitsland gebeurt dat nog) die het ergste doet vrezen voor de beeldvorming van Horst Tappert. Hij zegt: “Iemand als Harry die zolang trouw zijn werk deed, mag niet zomaar aan de kant worden gezet. Dat zou opnieuw een doorbraak betekenen voor het harde neo-liberalisme.” Tappert als 'neo-liberaal'? Toe maar. ZDF schijnt de oude commissaris in een laatste uitzending van 'Reihe Derrick' uit te willen wuiven met een 'promotie' naar Interpol in Den Haag. Misschien kan Derrick dan door naar Paars. Als adviseur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden