Dermatoloog wil ook af van acnepil

Medicijn van lijst voorkeursmiddelen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Acne-pil Diane-35 verliest zijn favoriete status onder dermatologen. Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie in reactie op berichten dit weekeinde over negen nieuwe sterfgevallen onder gebruiksters van het medicijn.

Diane-35 krijgt nu in de richtlijnen van de beroepsvereniging de eerste voorkeur bij vrouwen met matige tot ernstige acne die ook een anticonceptiemiddel willen. "Wij zijn geschrokken van de nieuwe feiten. Bovendien is het bewijs dat Diane-35 beter is dan vergelijkbare middelen, niet heel stevig. We gaan de richtlijn herschrijven en zullen daarin niet meer een voorkeur voor dat medicijn uitspreken."

In de richtlijnen voor huisartsen wordt Diane-35 al jaren niet meer aangeraden, noch als anticonceptie noch tegen acne. De richtlijnen zijn een samenvatting van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Waarom gebruiken dan toch 160.000 vrouwen het middel? "We houden niet precies bij hoe de richtlijnen worden nageleefd", zegt een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap, "Huisartsen zijn niet de enige voorschrijvers, het kunnen ook dermatologen zijn. En daarnaast houdt de patiënt haar eigen wens. Als iemand uitdrukkelijk om een bepaald medicijn vraagt, omdat haar vriendinnen bijvoorbeeld goede ervaringen ermee hebben, moet je als huisarts wel heel stevig in de schoenen staan om dat te weigeren." Met de tien meldingen van sterfgevallen die er nu zijn, heeft de huisarts wel wat meer argumenten, geeft ze toe.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen liet gisteren weten huisartsen af te raden nieuwe patiënten Diane-35 voor te schrijven, in afwachting van een Europees onderzoek dat in mei zal verschijnen.

Het aantal vrouwen dat pillen van de zogeheten 'derde en vierde generatie' neemt, zoals Diane-35, is de laatste acht jaar langzaam maar gestaag afgenomen. Driekwart van de twee miljoen vrouwen met anticonceptie slikt een pil van de tweede generatie, met iets minder verhoogd risico. Terwijl jaarlijks 0,01 procent van de niet-gebruiksters van de pil trombose krijgt, is dat bij pilgebruiksters zo'n 0,04 procent en bij gebruiksters van de derde en vierde generatie 0,08 procent.

Trombose - stolselvorming in de (slag-)aderen - levert slechts een kleine kans op overlijden op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden