Derksen vond er weer niks 'an

Blij, blij, iedereen blij. Nou ja, behalve Johan Derksen natuurlijk. Terwijl heel Nederland feest vierde over 'onze' 5-1 WK-overwinning op Spanje bleef Derksen onverstoorbaar doormopperen. "Ik vind mijn voorspelling dat we met 2-1 zouden verliezen nog steeds niet onverstandig", hield hij in 'VI Oranje' vol. "Ik heb niet het gevoel dat ik op mijn bek ben gegaan."

Het is de vaste rolverdeling die dit RTL 4-programma zo amusant maakt. Derksen als knuffel-knorrepot, Wilfred Genee als pesterige aangever en daar tussendoor René van der Gijp als hinnikende Rotterdamse flapuit. Je weet precies wat je kunt verwachten - de heren zijn bijna karikaturen van zichzelf geworden - en toch gaat 'VI Oranje' nooit vervelen. Luister bijvoorbeeld eens naar deze prachtige volzin van Derksen: "Ik kan niet ontkennen dat ik deze overwinning niet had verwacht." Cryptischer kun je je eigen ongelijk niet in de watten leggen.

Tafelgast Frans Bauer vond het maar niets, al die negativiteit. "We hebben toch een fantastisch team?" Waarop Van der Gijp: "Ja, Fransie, lievie, maar we hebben drie voorbereidingswedstrijden gezien waarvan we niet vrolijk werden."

Aanvankelijk was niemand vrolijk. Hugo Borst voorzag, onderuitgezakt in 'Studio Brasil' (NOS), hooguit een potje reactievoetbal. Jack van Gelder dacht dat Oranje het van zijn bluf zou moeten hebben en Henry Schut vermoedde dat half Nederland al blij zou zijn met gelijk spel. Ook commentator Frank Snoeks begon heel voorzichtig. "We maken niet veel kans met al die Oranje-verdedigers." Maar na de gelijkmaker van Van Persie (1-1) ontstak hij terstond in euforie. "Dit is afgesproken met Van Gaal! Van Persie neemt de sneltrein, slaat gewoon een station over: niet via de middenvelder! Oh, er is geen middenvelder."

Toen Robben 2-1 maakte, juichte Snoeks over 'een juweel van een aanname', en bij 5-1 gingen alle remmen los: "Heeft u buren die niet kijken? Ga er dan onmiddellijk naar toe. Ze moeten de tv nú aanzetten." En na afloop: "Zelden is een wereldkampioen zo te kijk gezet als vanavond."

Tom Egbers bezwoer ons dat wat we hadden gezien echt was gebeurd. "Er heeft zich een wonder voltrokken!" En Van Gelder: "Later vragen onze kleinkinderen: waar waren jullie toen we met 5-1 de wereldkampioen versloegen?" Bondscoach Van Gaal was de enige die nuchter bleef: "Het was een aardig begin, maar we hebben nog niks, hoor." Egbers: "Die kalmte! Terwijl ik nog steeds in mijn arm moet knijpen omdat ik denk dat ik droom."

Hoe kolderiek zullen de taferelen in 'VI Oranje' wel niet zijn, denk je op zo'n moment. Je handen jeuken en je zapt naar RTL 4. Daar hoor je net Van der Gijp zeggen dat dit een van de vijf wedstrijden is die we ons levenslang zullen blijven herinneren. "Die Robben, man. Aaaaaah!" Waarop Derksen meteen: "Ik denk niet dat we lang in het WK blijven. We hebben een onevenwichtig team met maar drie sterspelers." Bauer: "Ik ben verbouwereerd over onze 5-1." Genee: "Verbouwereerd of verbauereerd?"

Tot Derksens grote droefenis begon Bauer nog te zingen ook: "Heb je even voor mij?" En werd hij gedwongen tot een vrolijke polonaise. "Dit was de ergste avond die ik ooit heb meegemaakt", verzuchtte de rijk besnorde knorrepot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden