Derek is dood, maar Iris rekent op eerherstel

AMSTERDAM, LONDEN - Voor de 39e keer is Iris Bentley gisteren naar de gevangenis gegaan waar hij opgehangen is. Tegen de pui heeft ze een krans van rode, gele en witte anjers gelegd. "Ik hoop dat het niet lang meer duurt voordat je gratie krijgt en de waarheid verteld zal worden" , staat er op het kaartje.

CO WELGRAVEN

Een uurtje later zegt Iris Bentley via de telefoon: "Ik zal geweldig opgelucht zijn als de minister Derek eerherstel geeft, al krijgen we hem er niet mee terug. Dat is ook het bizarre van de doodstraf. Fouten kun je niet herstellen."

Iris is de zuster van Derek Bentley, een Londense jongen die 39 jaar geleden de strop kreeg wegens medeplichtigheid aan moord op een politie-agent. Hoogstwaarschijnlijk ten onrechte. De Britse minister van binnenlandse zaken Kenneth Baker overweegt dan ook hem postuum gratie te verlenen.

Er is nieuw bewijsmateriaal dat de rol van de jongen in een geheel ander daglicht plaatst. Onder druk van de familie, een actiegroep en Lagerhuisleden heeft Scotland Yard het onderzoek heropend. Rechercheurs hebben de afgelopen tijd met getuigen gesproken en een rapport opgesteld, dat nu op het bureau van Baker ligt. De bewindsman neemt naar verwachting binnenkort een beslissing.

Veertien Lagerhuis-leden hebben gisteren, op de dag af 39 jaar na de executie van Derek Bentley, een motie ingediend waarin ze Baker dringend vragen gratie te verlenen. Volgens hen zijn er bij de rechtszaak grove fouten gemaakt. Zo zijn verklaringen en bewijzen, die ontlastend waren voor Bentley, veronachtzaamd. Het gaat om een 'Kamerbrede' motie. De Lagerhuisleden komen zowel uit de regerende Conservatieve partij als uit Labour, de grootste oppositiepartij.

De zaak ligt uiterst gevoelig. Politie en justitie willen niet graag toegeven dat er destijds een fatale fout is gemaakt, die een 19jarige, geestelijk gehandicapte jongen het leven heeft gekost. Tegenstanders van de doodstraf gebruiken de zaak-Derek Bentley ( "een van de meest beschamende episodes uit de Britse rechtsgeschiedenis" ) in de emotionele en steeds weer oplaaiende discussie over de vraag of deze straf opnieuw moet worden ingevoerd.

De nieuwe feiten draaien om de woorden die Derek Bentley zou hebben gesproken op de avond van 2 november 1952, toen hij samen met zijn maat Christopher Craig een diefstal pleegde in een snoepjesfabriek in Croydon, een troosteloze wijk in het zuiden van Londen. Derek zou Christopher hebben aangemoedigd het vuur te openen op politie-agenten die de twee tieners hadden betrapt: 'Let him have it, Chris', geef 'm ervan langs, Chris.

Op dat moment had Derek Bentley zich al overgegeven. Z'n maat stond op het dak van de fabriek en begon te schieten. De agent Sidney Miles liet het leven. Tijdens de rechtszaak waren de woorden 'Let him have it, Chris' van doorslaggevend belang.

Vervolg op pagina 6

Op grond daarvan werd Derek Bentley ver oordeeld tot de strop wegens medeplich tigheid aan moord op een politieagent. Christopher Craig, de daadwerkelijke schut ter, ontsnapte aan de galg omdat hij op het moment van de moord pas zestien jaar was. Hij werd tot tien jaar gevangenisstraf ver oordeeld. Hij leidt tegenwoordig een terug getrokken bestaan, ergens in het midden van Engeland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden