Derdewereldtoestanden in Griekse ziekenhuizen

De ingang van een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad Athene. Artsen en verplegend personeel van staatsziekenhuizen houden vandaag een werkonderbreking. Beeld EPA
De ingang van een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad Athene. Artsen en verplegend personeel van staatsziekenhuizen houden vandaag een werkonderbreking.Beeld EPA

Grieks ziekenhuispersoneel heeft vandaag weer een werkonderbreking gehouden, en dat was bepaald niet voor het eerst. In het ernstig in geldnood zittende Griekenland zijn de werkomstandigheden in de staatsgezondheidszorg slecht en de salarissen laag. Als er al wordt uitbetaald. Ook correspondent Thijs Kettenis in Athene maakte kennis met de staatszorg en het dure alternatief: de privékliniek.

Thijs Kettenis

"Een bloedtest... even kijken... die kost normaal 84 euro. Maar ik kan u een speciale korting geven, dan betaalt u 58 euro." De verpleegster achter de balie in het ziekenhuis dicht bij het centrum van Athene zegt het met een uitgestreken gezicht. "Een korting?" vraag ik. "Zijn de bloedtests in de uitverkoop?" De verpleegster lacht besmuikt. "U wilt de korting niet? Toch wel? Dat dacht ik al. U betaalt met creditcard?"

Blij met mijn goeie deal vraag ik verder maar niks, maar ik vermoed dat ik korting krijg omdat ik direct afreken, en niet via een overschrijving. Niemand durft er inmiddels meer vergif op in te nemen dat Griekenland de euro houdt. Niemand weet zeker of hij morgen nog wel vrij over zijn banktegoeden kan beschikken. Verkopers is het daarom een lieve duit waard als ze boter bij de vis krijgen. Kennelijk is het voor ziekenhuizen zelfs reden genoeg om de bloedtests in de aanbieding te gooien.

Maar later die middag vinden mijn Griekse vrienden mijn deal helemaal niet zo goed. "Waar ben je heen geweest, dat je zo veel voor een bloedtest moet betalen?" vraagt er een. "Een privékliniek", antwoord ik. Enigszins beschaamd, want ik weet dat die - helemaal nu - als het toppunt van luxe gelden. Alleen wie contant betaalt of een dure private zorgverzekering heeft, kan zich daar melden.

De gewone Griek komt terecht bij een van de staatsziekenhuizen. Dat wil zeggen - als hij via zijn werkgever of pensioen bij een van de ziekenfondsen verzekerd is. Naar schatting hebben ruim 2 miljoen Grieken (van de 10 miljoen) helemaal geen recht op medische zorg. Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen verliezen werklozen meestal een halfjaar nadat ze hun baan kwijtraken ook hun verzekering.

Standplaats
In de rubriek 'Standplaats' schrijven de correspondenten van Trouw over persoonlijke indrukken en ervaringen uit het dagelijks leven in hun gebied. Deze keer: Thijs Kettenis in Griekenland.

Athene Beeld Thijs Kettenis
AtheneBeeld Thijs Kettenis

Toen ik in het begin van mijn correspondentschap een keer flink ziek werd, bood een vriendin aan me naar de dokterspost in een privékliniek te rijden. Ze keek me verschrikt aan toen ik zei dat ik, net als iedereen hier, per se naar een staatsziekenhuis wilde. "Weet je het zeker?" vroeg ze. "Ja", antwoordde ik onverschrokken. "Ik doe net net als de Grieken."

Dat heb ik geweten. Ik kwam terecht in een bloedhete ontvangsthal die wel wat weg had van een menselijke mierenhoop. Het krioelde er van de mensen. Voor het loket stond een ellenlange rij, waarin bij gebrek aan voortgang de gemoederen om de haverklap verhit raakten. Kriskras door de hal lagen patiënten op verrijdbare bedden te wachten. Op een bankje zat een man over te geven in een zakje. Omdat ik vermoedde dat ik hier zieker uit zou komen dan ik erin ging, besloot ik buiten te wachten terwijl mijn vriendin in de rij stond.

Na vier uur tevergeefs suffen op een muurtje, waarbij ik af en toe in slaap viel, vond ik dat ik wel genoeg had gedaan om me met de Griekse zieke te vereenzelvigen. Ik smeekte mijn vriendin me alsnog naar de privékliniek te rijden. Daar werd ik meteen in alle rust geholpen in een ziekenhuis dat net zo goed in Nederland had kunnen staan. "Tja, als je maar betaalt kan alles hier", zei mijn vriendin. Het consult kostte 25 euro.

Vandaag houden artsen en verplegers van de staatsziekenhuizen een werkonderbreking. Ze eisen betere werkomstandigheden, uitbetaling van achterstallig loon en het terugdraaien van miljardenbezuinigingen die in de grote ziekenhuizen tot derdewereldtoestanden hebben geleid. Voorlopig ga ik als me iets overkomt naar een privékliniek. Ook zonder speciale korting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden