Derde Williams-onderonsje

Voor de derde keer krijgt Wimbledon een finale tussen de zusters Venus en Serena Williams. En dus is het tijd voor speculaties. Wordt de uitslag morgen aan de ontbijttafel bepaald?

Na de vroegtijdige uitschakeling van Ivanovic, Sjarapova en Jankovic kon een finale tussen Venus en Serena Williams niet uitblijven. Met hun ervaring op het gras van Wimbledon hadden de Amerikaanse zusters helemaal niets te duchten van de rest van het al snel gedecimeerde veld. Op weg naar hun derde eindstrijd op Wimbledon – in 2002 en 2003 zegevierde Serena – hoefden ze allebei geen set af te staan. Dat had niet alleen met hun kwaliteiten te maken, maar ook met het niveau van de concurrentie.

Venus leverde in haar zes partijen steeds slechts één keer haar service in. Dat was niet zo verwonderlijk, want haar opslag is haar voornaamste wapen. Op moeilijke momenten weet ze dat ze op die slag kan vertrouwen. „Mijn service is de sleutel tot het succes”, zei de titelverdedigster. Tegen de Spaanse Martinez Sanchez, in de derde ronde, serveerde Venus de partij uit met een ace van 204 kilometer per uur, de hardste service ooit door een vrouw op Wimbledon geslagen.

Na haar zege in de kwartfinale tegen de Thaise Tanasugarn zei Venus dat niet het serveren, maar de zon haar grootste probleem was. Ze speelde steeds in het begin van de middag en op dat moment van de dag keek ze bij het opslaan vaak precies in de zon. „Dat ben ik op Wimbledon niet gewend.” Het was grappig bedoeld, maar toch. Om andere dingen dan de zon hoefde ze zich nauwelijks zorgen te maken. Op weg naar haar zevende Wimbledonfinale ontmoette ze niet één speelster uit de mondiale topveertig.

De partijen uit de halve finales van Venus en Serena lieten gisteren een identiek verloop zien. Ze wonnen allebei eenvoudig de eerste set – Venus met 6-1 van de Russin Dementjeva en Serena met 6-2 van de Chinese Zheng – en ze moesten in de tweede set hun opponenten een tiebreak toestaan. Voor Serena was dat een meevaller, want bij 5-6 kreeg Zheng een setpoint. Tot haar teleurstelling én dat van de 100 miljoen Chinezen die de partij via de televisie volgden, wist ze die kans niet te benutten.

Partijen tussen Venus (28) en Serena (26) Williams zijn altijd omgeven door speculaties, zeker als ze elkaar treffen in finales van grandslamtoernooien. De uitslagen zouden bij de ontbijttafel afgesproken zijn, een stelling die door de twee hoofdrolspeelsters én vader Richard altijd met klem zijn tegengesproken. „Deze gedachten getuigen niet van enig respect voor mij en mijn familie”, zei Venus toen de kwestie gisteren aan haar werd voorgelegd.

„Ik vind het bijzonder beledigend dat er zo over ons wordt gedacht. Wij zijn extreem professioneel in alles wat we doen, zowel op als naast de tennisbaan. Wij geven het beste van ons aan de sport en verdienen het niet dat mensen dit soort dingen over ons suggereren. En meer wil ik er absoluut over zeggen. Het is gewoon te belachelijk om over te praten.”

Op Wimbledon kwamen Venus en Serena tweemaal tegen elkaar uit in de finale, met de jongste van hen tweemaal als winnares. Toch ligt Serena achter bij haar zus, die al vier keer de beste was op het Londense gras: in 2000, 2001, 2005 en 2007. Waar speelsters als Clijsters en Henin al op jonge leeftijd zijn afgehaakt, daar zijn de Williams-zusters nog altijd actief. Ze zijn vaak bekritiseerd over het geringe aantal toernooien dat ze spelen en over de vele randverschijnselen waar ze zich mee bezighouden, maar dat is mogelijk wel de reden dat ze nog niet zijn opgebrand.

Van de vier halvefinalisten had alleen Dementjeva een voorbereidingstoernooi op gras gespeeld, in Rosmalen verloor ze in de derde ronde van haar landgenote Safina. Zheng stond niet hoog genoeg op de wereldranglijst om bij een van de grasevenementen binnen te komen en de Williams-zusters preparen zich sinds 1998 in Florida op Wimbledon. Niet op gras en in de regen, maar op hardcourt en in de zon.

Ook de drie hoogst geklasseerde tennissters, Ivanovic, Sjarapova en Jankovic, hadden om verschillende redenen tussen Roland Garros en Wimbledon niet op gras gespeeld. Dat kwam ze in Londen duur te staan, want voor hen was het toernooi al voor de vierde ronde voorbij. Kennelijk kunnen alleen Venus en Serena Williams het zich permitteren om zonder specifieke voorbereiding op gras naar Wimbledon te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden