'Derde weg' voor de VU om eigen identiteit te behouden

De identiteit van de VU is weer volop in discussie. Na de presentatie van de bundel 'Vinden en zoeken: Het bijzondere van de Vrije Universiteit', laat nu Anton van Harskamp, werkzaam bij het Bezinningscentrum van de VU, de innerlijke tegenspraak van de bundel zien en waarschuwt hij tegen een sfeer van ketterjacht.

J.B. WEENINK

Hij vindt terecht dat de bijdrage van dr. A. P. Bos wel degelijk de mogelijkheid van een ketterjacht in zich draagt. In de tien jaar dat ik aan de VU overal gesprekken heb gevoerd, werd steeds verwezen naar dr. Bos als de verpersoonlijking van de reformatorische orthodoxie, waartegen men zich diende te verweren.

Feitelijk hebben de opvattingen van dr. Bos aan de VU bijna geen aanhang. Waar is men toch zo bang voor? Een ketterjacht aan de VU is gelukkig toch helemaal niet meer mogelijk. Door dit voortdurende afzetten tegen de oude orthodoxie vergat men een eigen geluid te ontwikkelen in oecumenisch christelijke zin. Tegenover het kwaad van de intolerante orthodoxie kwam een puur liberale visie te staan. Iedere vorm van godsdienstige inbreng werd verdacht. De liberale visie is tolerant naar alle zijden behalve naar een visie die zich godsdienstig wil verantwoorden. Godsdienst werd tot privé-zaak verklaard. Altijd heb ik voor de invulling van de oecumenisch christelijke visie aan de VU gepleit, omdat de doelstelling ons daartoe verplicht. Zo gauw je evenwel het woord 'christelijk' in de mond nam werd je afgestraft, omdat men veronderstelde dat je tweedracht wilde zaaien in het kamp der 'universelen'.

Dus de tegenstelling die de heer van Harskamp signaleert was ook aanwezig in het tegenovergestelde kamp, de wakers tegen de orthodoxie. Volgens mij is een liberale visie nog geen oecumenisch christelijke visie. Dat hiervoor nu ook aan de VU begrip komt, blijkt uit de strijd over de leiding van het Instituut voor Ethiek aan de VU. Nu eindelijk is er ruimte voor het ontwikkelen van een eigen oecumenisch christelijke aanpak van ethische vragen. Deze 'derde weg' is de enig mogelijke voor de VU, wil ze haar identiteit behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden