Derde proces tegen Saddam-regime begonnen

(Novum/AP) - In Bagdad is dinsdag het derde proces geopend tegen vertegenwoordigers van het voormalige Iraakse regime. Saddam Husseins neef Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd Ali Chemicali, en veertien andere voormalige overheidsfunctionarissen moeten zich verantwoorden voor de brute wijze waarop zij een sjiitische opstand hebben neergeslagen die uitbrak nadat het Amerikaanse leger Saddams troepen uit Koeweit hadden verjaagd in de Golfoorlog van 1991.

Saddams nederlaag werd door de Koerden in het noorden en de sjiieten in het zuiden van Irak aangegrepen om veertien van de achttien Iraakse provincies te veroveren. In het noorden creëerden de Amerikanen een veilige haven voor de Koerden, maar in het zuiden vielen de sjiitische opstandelingen ten prooi aan de troepen van Saddam, die tienduizenden van hen over de kling jaagden.

Saddam en drie hoge functionarissen van zijn regime werden opgehangen na schuldig te zijn bevonden aan de moord op 148 sjiieten uit Dujail in 1982, waarover het eerste proces werd gehouden. De tweede zaak betrof de moord op meer dan honderdduizend Koerden bij een gifgasaanval op het Koerdische dorp Anfal in de jaren '80. Al-Majid, die aan zijn hoofdrol bij deze massamoord zijn bijnaam overhield, werd bij dat proces ter dood veroordeeld. Zolang zijn beroep daartegen loopt moet hij ook in de nieuwe zaak terechtstaan. Hetzelfde geldt voor twee andere verdachten die bij het Anfal-proces ter dood werden veroordeeld, voormalig minister van defensie sultan Hashim Ahmad al-Tai en plaatsvervangend hoofd operaties van het Iraakse leger Hussein Rashid Mohammed. Onder de andere verdachten is Saddams voormalige secretaris en vertrouweling Abed Hameed Hmoud.

Het college van rechters wordt bij de behandeling van de nieuwe zaak voor het Hoge Tribunaal voorgezeten door Mohammed Oreibi al-Khalifa, die ook het Anfal-proces leidde. Hoofdaanklager wordt Mahdi Abdul-Amir.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden