'Derde overvaller' juwelier Deurne hoort 3,5 jaar eisen

OM: Zakaria G. hielp met regelen van een vluchtauto en telefoons

VAN ONZE CORRESPONDENT

De 'derde overvaller' van juwelier Goldies in Deurne moet 3,5 jaar de cel in. Dat eiste het Openbaar Ministerie gisteren voor de rechtbank in Den Bosch.

Zakaria G. pleegde de overval weliswaar niet zelf, maar heeft volgens het OM evenveel schuld als de twee mannen die in maart vorig jaar de zaak in Deurne binnenstapten. Bij de overval schoot de vrouw van de juwelier hen dood. Uit zelfverdediging; zij wordt niet vervolgd.

Eerder zei advocaat Gerard Spong dat het OM de 28-jarige Eindhovenaar zag als 'brein achter de overval'. Dat is niet zo, stelt persofficier Juliette Nederlof. Maar hij regelde volgens haar zoveel in de voorbereiding, dat het OM hem ziet als mededader en niet als medeplichtige.

Volgens juwelier Sanders kwam op 28 maart tegen 17.30 uur 'een jong manneke' binnen voor een horloge. Daarna kwam een tweede man binnen, die een pistool met demper tevoorschijn haalde. Sanders kreeg klappen en schoppen tegen het hoofd. Eén van de mannen riep 'schiet hem kapot'. Daarop schoot Sanders' vrouw, die de winkelruimte binnenkwam, op de overvallers.

Zakaria G. regelde via een kennis een auto voor dit duo. Hij hielp volgens het OM om deze als vluchtauto klaar te zetten op vier kilometer van de juwelier. Met prepaid-telefoons hielden de drie in de weken voor de overval contact, zo denkt justitie. De Eindhovenaar zou het beltegoed voor de twee telefoons hebben opgewaardeerd. Dat gebeurde via een zendmast in Lieshout, waar hij woonde.

Exact twee weken voor de overval, op dezelfde dag en rond dezelfde tijd, was Zakaria G. bij de juwelier. Hij liet er een ring achter, die hij wilde laten omsmelten tot piercing. Hij was 'op verkenning' voor de overval, stelt het OM.

Volgens advocaat Spong was het louter toeval dat G. juist voor Goldies koos. Hij beschuldigt het OM van tunnelvisie. "Die derde dader moest gevonden worden. Ik hoor alleen 'vreemd zus' en 'vreemd zo'." Maar dat iets vreemd is, is volgens Spong onvoldoende bewijs.

G. geeft toe dat hij de twee aan een Volkswagen Polo hielp. Een van hen woonde bij hem in huis. "Ik wist niet wat voor plannen ze hadden. Ze hadden een auto nodig voor één dag en ik kon mijn eigen auto niet missen." Met de telefoons heeft hij niets te maken, stelt hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden