Derde onderhandelingsronde over westelijke Sahara

(Novum/Ap) - Marokko en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario Front zijn maandag in de VS begonnen aan een derde ronde van onderhandelingen over de toekomst van de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie waarover zij al 32 jaar in de clinch liggen. In juni kwamen de partijen voor het eerst in zeven jaar weer bijeen.

Het overleg, georganiseerd door de Verenigde Naties, vindt plaats in een besloten conferentiecentrum van de VN in Manhasset bij New York. Journalisten zijn daar niet welkom. "Dit is een moeizaam en heel gecompliceerd onderwerp", zei VN-chef Ban-Ki-moon maandag tegen verslaggevers. "Ik hoop dat ze er ditmaal in zullen slagen snel vooruitgang te boeken." De Nederlandse diplomaat Peter van Walsum treedt namens Ban als bemiddelaar op bij het overleg, dat tot nu toe weinig heeft opgeleverd.

De Marokkaanse delegatie wordt geleid door de ministers van binnenlandse zaken Chakib Benmoussan en buitenlandse zaken Taieb Fassi Fihri. De bewoners van de Westelijke Sahara worden vertegenwoordigd door parlementsvoorzitter Mahfoud Ali Beiba en de Polisario-kopstukken Brahim Ghali, Bukhari Ahmed en Sidi Mohamed OImar. Buurlanden Algerije en Mauritanië hebben ook afgevaardigden gestuurd.

Nadat Spanje de Westelijke Sahara in 1975 had verlaten lijfde Marokko het gebied in. Dat viel slecht bij de plaatselijke bevolking en het Polisario Front begon een onafhankelijkheidsstrijd. In 1991 wisten de VN een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. De VN stuurde geld en manschappen naar het gebied en zeker vijftien blauwhelmen verloren het leven bij pogingen de vrede te bewaren. Een door Marokko beloofd referendum over zelfbeschikking kwam er nooit en Polisario, gesteund door Algerije, dreigde de strijd te hervatten als er geen oplossing zou komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden