Derde Nederlandse banen Imtech gered

Bijna 3000 Nederlandse werknemers weten nog altijd niet of en waar zij komende maanden werken

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De etalage van het failliete Imtech is weer wat leger. De curatoren plakten vorige week al een label 'verkocht' op Imtech Marine en plaatste de divisie Nordic apart in afwachting van een definitieve verkoop. Gisteren ging Infra&Traffic van de hand. De Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria wil de divisie overnemen.

Daarmee is nu een derde van het aantal Nederlandse banen gered. Bij de drie overgenomen divisies werken naar schatting 1500 Nederlanders. Bijna 3000 Nederlandse werknemers weten nog altijd niet of en waar zij komende maanden zullen werken. Wereldwijd zijn nu 6200 van de in totaal 22.000 banen gered.

De drie divisies die nog in de etalage overblijven, zijn Imtech Benelux, Spanje, en Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het zal voor de curatoren niet meevallen voor deze drie werkmaatschappijen een koper te vinden. Vooral niet omdat de tijd begint te dringen. De banken verlenen geen kredieten meer om de divisies overeind te houden.

Door de tijdsdruk is er voor potentiële kopers geen tijd om onderzoek te doen naar lijken in de kast. Dat drukt de prijs. De curatoren hopen dan ook op enige concurrentie voor de resterende boedel zodat de prijzen weer wat omhoog gaan.

Aandeelhouders hebben daar niets aan. De opbrengsten gaan grotendeels naar de banken. Ook de installateurs die als onderaannemer voor Imtech hebben gewerkt en nog geld tegoed hebben van het bedrijf, krijgen vermoedelijk niets. Dat kan honderd bedrijven de kop kosten.

Ondanks de tijdsdruk en de weinig aantrekkelijke etalage, zijn er nog altijd zo'n dertig partijen die interesse hebben in de overgebleven delen van Imtech. Dat zegt weinig over de kansen op een geheel nieuwe start. Anders dan bij de inmiddels (bijna) verkochte divisies zullen de resterende werkmaatschappijen waarschijnlijk niet in hun geheel overgaan naar een nieuwe eigenaar.

Dat is vervelend voor de 2700 Nederlanders van Imtech Benelux. Deze divisie zal waarschijnlijk in onderdelen worden verkocht. Een van de gegadigden is een branchegenoot van Imtech: Kuijpers. Deze installateur uit Helmond heeft interesse in onderdelen die zich bezighouden met gebouwen en industrie in Nederland. Ook Unica uit Amersfoort zou kleine onderdelen willen overnemen.

Mogelijk krijgen onderdelen een doorstart per project of contract. In dat geval neemt de koper alleen de klus of onderhoudscontract over, inclusief die mensen die aan het project werken. De rest van het onderdeel blijft achter en is onverkoopbaar, wat zeker banen gaat kosten.

undefined

De etalage van Imtech

Imtech Marine: Verkocht. 2500 werknemers op schepen en booreilanden.

Imtech Infra & Traffic: Verkocht. 2100 medewerkers.

Imtech Nordic: Zo goed als verkocht. Installaties in gebouwen, industrie en energiebeheer. 1700 medewerkers in Scandinavië.

Imtech Benelux: Installaties in gebouwen en industrie. 3700 medewerkers.

Imtech Verenigd Koninkrijk en Ierland: 2900 werknemers.

Imtech Spanje: 1700 werknemers

Imtech Duitsland: al failliet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden