Derde nacht van rellen in Parijs

In de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois is het in de nacht vanzaterdag op zondag voor de derde keer op rij tot geweld gekomentussen jongeren en de politie.

Van onze redactie buitenland

Volgens de politie waren de rellen wel minder hevig dan devorige twee avonden. ,,Er werden een paar auto's in brandgestoken en verschillende arrestaties verricht, maar het wasniets vergeleken met wat we eerder hebben gezien“, aldus eenwoordvoerder. Volgens de politie is de situatie inmiddelsgekalmeerd, maar blijft waakzaamheid geboden. Zo'n driehonderdpolitiemensen patrouilleren in de stad.

Aanleiding voor de rellen was de dood, donderdag, van tweetieners die door elektrocutie om het leven kwamen nadat zij eentransformatorhuisje waren ingerend. Ze zouden daarin huntoevlucht hebben gezocht omdat de politie hen achtervolgde.Volgens procureur-generaal Francois Molins, die onderzoek doetnaar het voorval, dachten de twee jongens - van respectievelijk15 en 17 jaar oud - echter ten onrechte dat ze werdenachtervolgd. ,,Ze begonnen te rennen omdat ze andere jongerenzagen rennen“. Er is nader onderzoek aangekondigd.

Veel van de ongeveer 28000 inwoners van Clichy-sous-Bois,merendeels Afrikaanse immigranten, geloven echter dat de politiede hand boven het hoofd wordt gehouden. Drie nachten achtereenkwam het tot rellen, waarbij jongeren auto's in brand staken enop de politie schoten.

Zaterdag hielden zo'n vijfhonderd mensen een optocht ternagedachtenis aan de twee tieners. “Laten we tonen dat we,ondanks ons verdriet en onze woede, waardig kunnen blijven“, zeide socialistische burgemeester Claude Dilain vanClichy-sous-Bois.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden