Derde dochter voor prinses Máxima

Prinses Máxima heeft dinsdagavond om 22.00 uur in het Haagse ziekenhuis Bronovo het leven geschonken aan een dochter.

 • Willem-Alexander toont dochter
 • anp

  Bekijk video: smalband/breedband bekijk video ]]>

  Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt. Het kind is vierde in de lijn van troonsopvolging, na prins Willem-Alexander, erfprinses Catharina-Amalia en prinses Alexia. Vijfde in de rij is prins Constantijn.

  „We zijn erg dankbaar voor de geboorte van deze kerngezonde baby" , aldus de vader, de Prins van Oranje. Hij was bij de geboorte aanwezig, net als bij die van zijn eerdere dochters. De nieuwe baby woog bij de geboorte 4135 gram. De lengte van het kind is 52 cm.

  Gynaecoloog M. Smeets en kinderarts-neonatoloog J. Kreijen-Meinesz stonden de prinses bij de bevalling terzijde, zoals ook bij de geboorte van Amalia en Alexia. Ook zij werden geboren in het Bronovo.

  Prinses Máxima zal de nacht nog met haar baby in het ziekenhuis doorbrengen, maar dat is een normale zaak, bleek dinsdagavond uit de woorden van de RVD. Ook na Alexia bleef de prinses nog een nachtje.

  Koningin Beatrix kwam dinsdagavond meteen naar haar achtste kleinkind kijken. De Nederlandse bisschoppen waren onder de eersten die de prins en prinses feliciteerden en premier Jan-Peter Balkenende hield een felicitatietoespraak op radio en televisie.

  Máxima werd dinsdagmiddag om kwart voor vier opgenomen in het ziekenhuis. De ouders van prinses Máxima waren toen al in Nederland om de blijde gebeurtenis van nabij mee te maken.

  Amalia en Alexia werden beiden kort na hun geboorte via de pers en door middel van een rechtstreekse televisie-uitzending aan de bevolking getoond. Een dergelijk eerste ’publieke optreden’ van de boreling is op zijn vroegst woensdagochtend te verwachten, liet de RVD al eerder weten.

  Máxima heeft tot voor ruim een week geleden doorgewerkt. Recent nam ze nog deel aan het staatsbezoek aan Turkije, waar ze iedereen verbaasde door vrijwel continu op enorm hoge hakken te lopen. Ze vertelde daar ook dat de zwangerschap goed verliep en dat vliegen voor haar, in het regeringstoestel KBX, geen probleem was.

  Wel zonderde ze zich een enkel ogenblik af, net als tijdens de tweeweekse reis door Australië en Nieuw-Zeeland, afgelopen najaar. Ze was toen met name in Canberra zichtbaar even flink beroerd. Ze zag wat later dan ook af van helikoptervluchten door een gebied waar nogal wat turbulentie te verwachten viel. Lang staan kon ze ’Down under’ al niet meer zo goed.

  Naar aanleiding van de geboorte van de derde dochter is een felicitatieregister geopend op de website www.koninklijkhuis.nl. In paleis Noordeinde kan een felicitatieregister worden getekend van woensdag 11 april, 11.00 uur tot vrijdag 13 april, 12.00 uur.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden