'Derby der Lage Landen bestaat niet in de Tour'

Edo Sturm

„Een derby der Lage Landen? Laat me niet lachen”, glimlacht Marc Wauters op een plein in het Zuid-Franse Salies-De-Béarn. In het algemeen klassement zit iets meer dan een minuut tijdsverschil tussen de Belgische revelatie van deze Tour, Jurgen van den Broeck, en de Nederlander Robert Gesink. Van den Broeck staat op een vijfde plek in het algemeen klassement, Gesink zesde. In de tijdrit van vandaag zouden beiden elkaar naar de vaantjes gaan rijden en de landseer willen redden, aldus de Franse sportkkrant L’üquipe. Die kopte al van een ouderwetse Nederland-België. Volgens Wauters ’een leuke grap’ maar niet meer dan dat.

„Een onderlinge strijd? Nee hoor”, zegt Wauters, die een van de meest loyale coureurs was bij de Raboploeg waar zijn bijnaam treffend ’de soldaat’ luidde. Tegenwoordig is hij ploegleider bij Omega Pharma-Lottoploeg, de ploeg van Van den Broeck. Hij kent het Nederlandse en Belgische cyclisme als zijn broekzak. „De derby der Lage Landen is voor het voetbal voorbehouden, hier in de Tour spelen dit soort sentimenten niet.”

„Beide ploegen slapen vaak in dezelfde hotels, de renners en begeleiding spreken elkaar geregeld. Nee hoor, die derby leeft hier niet.” Ook Erik Breukink ziet er de humor wel van in. De technische directeur van de Nederlandse equipe heeft de krant niet gezien, maar kan zich de jennende kop wel voorstellen.

Volgens Wauters, die negen jaar lang in Nederlandse dienst was, spelen alleen sportieve belangen in de hoofden van beide coureurs. „Het zijn twee jongens die strijden om een ereplaats en niet tegen elkaar. Nee, Jurgen is echt niet met Robert bezig.” Had Gesink vijfde gestaan en Van den Broeck zesde, dan was het ook geen issue geweest, verzekert Wauters. „Het is mooi dat er een jonge Belg in de top van het klassement staat. Maar als het een Fransman was geweest, had het Robert ook graag een plekje ten koste van hem willen opschuiven”, aldus Breukink.

De renners vertrekken één voor één om hun handtekening te zetten op de presentielijst voor de etappe. Het pittoreske dorp Salies-De-Béarn, tussen Pau en Biarritz, lijkt voor deze ene dag uit een eeuwenoude slaap gewekt. Duizenden nieuwsgierigen overspoelen de nauwe oude straten waar met veel passen en meten een auto doorheen kan. Ook bij de ploegbussen dringen de fans zich naar voren.

Jurgen van den Broeck is een van de laatste renners die zijn handtekening zet op de presentielijst; hij wordt opgehouden door Belgische fans die ook een autogram van hem willen. De Belg (27) is de grote verrassing van deze Tour. Hij reed met de besten mee omhoog in de Alpen en Pyreneeën. Een vijfde plek in het klassement is zijn beloning. Van den Broeck rijdt fris, onbevangen. En als hij zich lekker voelt schuwt hij niet de aanval te kiezen. Het is een renner waar de Belgen heel lang op hebben moeten wachten. Wauters: „De laatste die een rolletje van betekenis speelde in het Tourklassement was Claude Criquielion. De laatste grote ronderenner die wij hadden was Lucien van Impe, maar daarvoor moeten wij meer dan dertig jaar terug in de tijd.”

De huidige sportief directeur van de Raboloeg was de laatste Nederlander die een hoofdrol in de Tour opeiste. Michael Boogerd werd een keer vijfde, maar reikte nooit verder in het klassement. De prestatie van Gesink (24) tot dusver schenkt hem vertrouwen voor de toekomst. En niet alleen voor het Nederlandse wielrennen. „Talenten als Gesink en Van den Broeck komen maar eens in de zoveel keer langs. Die kun je niet op afroep bestellen. Het komt voor ons en de Belgen op het juiste moment.”

In de tijdrit vandaag tussen Bordeaux en Paulliac zullen de plekken die de twee rijders uit de Benelux nu ten opzichte van elkaar innemen, waarschijnlijk niet veranderen. Van den Broek is de betere tijdrijder. Gesink mag 21 seconden verspelen op de Spanjaard Rodriguez, wil hij zijn zesde plek naar Parijs meenemen.

België en Nederland tellen na lange afwezigheid weer mee op het hoogste wielerpodium. Als de prestatie van Luxemburger Andy Schleck, momenteel tweede in de Tour, daarbij wordt opgeteld, kan worden geconcludeerd dat het wielrennen in de Benelux inmiddels tot de wereldtop behoort. Dat is een opmerkelijke trendbreuk met de afgelopen magere jaren. Nu nog een Tourwinnaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden