Weblog

Der Spiegel: Stop met zonnestroom!

Zonnepanelen zijn tegenwoordig zonder subsidie en zonder opslag op de stroomprijs al rendabel. Beeld
Zonnepanelen zijn tegenwoordig zonder subsidie en zonder opslag op de stroomprijs al rendabel.

Alarmerend artikel in het Duitse 'kwaliteitsblad' Der Spiegel. Zonnepanelen hebben de Duitsers inmiddels 100 miljard euro aan subsidie gekost en ze leveren bijna niks op! Stoppen ermee. Nu!

Het is weer eens een mooi staaltje van kleine grote getallen in de arena gooien en hopen dat het publiek gaat juichen en boe roepen.
Der Spiegel is in de aanhef van het, best lezenswaardige, artikel heel stellig: 'De subsidiekosten voor zonnestroom hebben de 100 miljard euro-grens in Duitsland overschreden'. Honderd miljard. Een gigantisch bedrag. En dat in elf jaar, de tijd dat er nu ruimhartig subsidie wordt verstrekt.
Maar wie de moeite neemt het hele artikel te lezen, komt achter een andere waarheid. Die 100 miljard zijn de subsidieverplichtingen die Duitsland tot eind vorig jaar is aangegaan. Die verplichtingen lopen telkens 20 jaar, dus die van eind vorig jaar lopen tot eind 2031. Die 100 miljard zijn en worden dus uitgegeven in de periode 2000 (start van subsidie) tot eind 2031. In 31 jaar dus, oftewel: pakweg 3 miljard per jaar.

Begrijp me goed: 3 miljard is veel geld. Je kunt er een heel goede en grote gasgestookte elektriciteitscentrale voor bouwen. Maar is het daarmee voor Duitsland ook echt veel geld?
Ik reken even uit de losse pols. Wij Nederlanders verstoken volgens het CBS elk jaar zo'n 14 miljard liter benzine en diesel voor ons wegverkeer. Daar geven we zo'n 20 miljard euro aan uit. Duitsland telt vijf keer zoveel inwoners en het land is (exclusief water) ruim tien keer zo groot als Nederland. Dus met de natte vinger: Duitsers geven minstens vijf keer zo veel, 100 miljard per jaar, uit aan benzine en diesel voor hun wegverkeer. Zet niet een 'Kwartje van Kok' maar een accijns van 3 procent (5 cent) op die autobrandstoffen en je hebt die 3 miljard per jaar te pakken.

De Duitsers doen het anders. Zij beloven iedereen die zonnepanelen op zijn dak zet twintig jaar lang een vast teruglevertarief. Je krijgt daarbij nu meer cent per kiloWattuur terug dan je betaalt voor de kWh's die je van het net afneemt. Het verschil betalen alle stroomgebruikers samen door een opslag van 3,5 cent per kWh.
Mede door die opslag is de gemiddelde Duitse stroomprijs nu met 25 cent per kWh ongeveer net zo hoog als in Nederland en iets hoger dan in veel andere Europese landen.

Als de Duitsers de huidige subsidieregeling willen veranderen, versoberen, lijkt me dat geen probleem, slim zelfs. De zonnepanelen zijn de afgelopen jaren enorm in prijs gedaald. Je kunt nu bij een teruglevertarief van 25 cent, ja van 20 of zelfs 15 cent, je panelen al rendabel maken. Een opslag is niet meer nodig.
Althans in Nederland, dankzij onder meer Wij Willen Zon en Zon Zoekt Dak. En in Duitsland, met zijn veel grotere markt, moet dat dan zeker ook lukken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden