Depressiedeal Schippers: 'mooie woorden', geen extra geld

Beeld Bert Spiertz/Hollandse Hoogte

Minister Schippers wil dat het aantal mensen met depressie in 2030 met 30 procent is teruggedrongen. Maar verschillende ondertekenaars van haar ‘depressiedeal’ zijn eigenlijk gefrustreerd.

Ze ondertekenen de ‘depressiedeal’ van minister Edith Schippers met een glimlach, maar zijn ondertussen gefrustreerd. Een deel van de negentien partijen, zoals GGZ Nederland en de Depressie Vereniging, die er samen voor moeten zorgen dat het aantal depressies in 2030 met 30 procent is teruggedrongen, is niet blij. Want de minister van Volksgezondheid mag mooie plannen hebben; ze maakt er geen extra geld voor vrij.

Terwijl ze allerlei doelen heeft opgenomen in haar ‘meerjarenplan’: ze wil dat depressie sneller behandeld wordt en vaker voorkomen. Ze wil meer aandacht voor ‘risicogroepen’, zoals jongeren, jonge vrouwen en chronisch zieken. Nederland telt 800.000 mensen met een depressie. Een op de twintig volwassenen kampt met een depressie en bij jongeren is dat een op de vijftien.

Behelst de depressiedeal niet meer dan dat de minister tegen de betrokken partijen zegt: doe beter je best? “Daar komt het wel op neer”, zegt Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging. “Als je iets extra’s wil doen, zoals in ons geval een lotgenotengroep voor mensen met lichte klachten opzetten, dan is daar wel extra geld voor nodig.”

'Ongelooflijk belangrijk onderwerp'

GGZ Nederland tekent, maar vindt dat extra geld van zorgverzekeraars en gemeenten ‘een voorwaarde is om deze opdracht tot een succes te maken’. De psychologenvereniging is blij dat Schippers ‘dit ongelooflijk belangrijke onderwerp’ op de agenda zet, maar vindt ook dat er meer geld bij kan, laat Linde Gonggrijp, directeur van het Nederlands Instituut van Psychologen weten.

MIND, publieksvoorlichter over psychische klachten vindt het streven van Schippers om depressie 30 procent terug te dringen ‘wel erg ambitieus’. “Tegenover de mooie woorden moeten ook daden staan. De eerste stap is om bewustwording te creëren, maar om mensen buiten een depressie te houden, moet meer gebeuren,” zegt Sander Slootmaker.

De verschillende partijen ondertekenen toch, omdat ze de ‘boodschap’ achter Schippers plannen belangrijk vinden. Kelderman: “Maar wij voelen ons niet verantwoordelijk als het aantal mensen met een depressie in 2030 niet is gekelderd.” Slootmaker: “We zijn heel blij met de aandacht voor depressie en gaan er vanuit dat de minister na deze deal een stapje harder gaat lopen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Maar de partijen zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor een betere aanpak van depressie, laat een woordvoerder van minister Schippers weten. “Het doel van de deal is om krachten te bundelen, zodat de partijen samen het aantal depressies kunnen terugdringen. Regulier werk moet op een andere manier gedaan worden, daar is geen extra budget voor nodig, maar een andere mentaliteit.”

Mascha ten Doesschate, directeur behandelzaken en psychiater bij GGZ Friesland, benadrukt dat het aantal mensen met een depressie al jaren gelijk is. “Ik vind Schippers deal een nobel streven, maar een depressie kan door een heleboel factoren ontstaan en erfelijkheid speelt ook een rol. Als het eenvoudig was om de aandoening te voorkomen, hadden we dat allang gedaan.”

Ten Doesschate denkt dat er extra geld nodig is om het voorkomen van depressie goed van de grond te krijgen. “Nu blijft er bij GGZ-instellingen weinig geld over voor preventie, terwijl dat juist belangrijk is.” De psychiater vindt het jammer dat Schippers in haar deal alleen focust op depressie. “Voor alle psychische klachten geldt dat voorkomen beter is dan genezen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden