Depressie te lijf zonder extra geld

ggz | Dertig procent minder depressiepatiënten in 2030. Dat is het streven van minister Schippers. Maar extra geld komt er niet.

Ze ondertekenen de 'depressiedeal' van minister Edith Schippers met een glimlach, maar zijn ondertussen gefrustreerd. Een deel van de negentien partijen, zoals GGZ Nederland en de Depressie Vereniging, die er samen voor moeten zorgen dat het aantal depressies in 2030 met 30 procent is teruggedrongen, is niet blij. Want de minister van volksgezondheid mag mooie plannen hebben; ze maakt er geen extra geld voor vrij.

Terwijl ze allerlei doelen heeft opgenomen in haar 'meerjarenplan': ze wil dat depressie sneller behandelen en vaker voorkomen. Ze wil meer aandacht voor 'risicogroepen', zoals jongeren, jonge vrouwen en chronisch zieken. Nederland telt 800.000 mensen met een depressie. Een op de twintig volwassenen kampt met een depressie en bij jongeren is dat een op de vijftien.

Behelst de depressiedeal niet meer dan dat de minister tegen de betrokken partijen zegt: doe beter je best? "Daar komt het wel op neer", zegt Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging. "Als je iets extra's wil doen, zoals in ons geval een lotgenotengroep voor mensen met lichte klachten opzetten, dan is daar extra geld voor nodig."

GGZ Nederland tekent, maar vindt dat extra geld van zorgverzekeraars en gemeenten 'een voorwaarde is om deze opdracht tot een succes te maken'.

De psychologenvereniging is blij dat Schippers 'dit ongelooflijk belangrijke onderwerp' op de agenda zet, maar vindt ook dat er meer geld bij kan, zegt Linde Gonggrijp, directeur van het Nederlands Instituut van Psychologen.

MIND, dat voorlichting geeft en mensen met psychische klachten bijstaat, vindt het streven van Schippers 'wel erg ambitieus'. "Tegenover de mooie woorden moeten ook daden staan. De eerste stap is om bewustwording te creëren. Maar om mensen buiten een depressie te houden, moet meer gebeuren," zegt relatiemanager Sander Slootmaker.

De verschillende partijen ondertekenen toch, omdat ze de 'boodschap' achter Schippers' plannen belangrijk vinden. Kelderman: "Maar wij voelen ons niet verantwoordelijk als het aantal mensen met een depressie in 2030 niet is gekelderd." Slootmaker: "We zijn heel blij met de aandacht voor depressie en gaan ervan uit dat de minister na deze deal een stapje harder gaat lopen."

Maar de partijen zijn toch echt zelf verantwoordelijk voor een betere aanpak, laat een woordvoerder van minister Schippers weten. "Het doel van de deal is om krachten te bundelen, zodat de partijen samen het aantal depressies kunnen terugdringen. Regulier werk moet op een andere manier gedaan worden, daar is geen extra budget voor nodig, maar een andere mentaliteit."

Mascha ten Doesschate, directeur behandelzaken en psychiater bij GGZ Friesland, benadrukt dat het aantal mensen met een depressie al jaren gelijk is. "Ik vind Schippers' deal een nobel streven, maar een depressie kan door een heleboel factoren ontstaan en erfelijkheid speelt ook een rol. Als het eenvoudig was om de aandoening te voorkomen, hadden we dat allang gedaan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden