'Depressie moet snel behandeld worden'

Over de behandeling van depressies bestaat nog altijd veel verschil van inzicht. Hierdoor worden patiënten met een depressie niet altijd op de best mogelijke manier geholpen. Dat zegt Aart Schene, hoogleraar psychiatrie aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

van onze verslaggever

Schene staat aan het hoofd van het zorgprogramma 'Stemmingsstoornissen', dat vandaag zijn vijfjarig bestaan viert met de conferentie 'Goed gestemd' in het AMC. Volgens de psychiater is snelheid geboden bij de behandeling van een depressie. Hoe langer iemand aan een depressie lijdt, hoe groter de schade en hoe groter de kans op een terugslag in de toekomst. Als een medicijn of gesprekstherapie niet binnen een bepaalde tijd aanslaat, moet iets anders worden geprobeerd.

,,Nog voordat wij ons programma startten, was ik al getroffen door het feit dat depressie, in principe een behandelbare aandoening, levens kan verknallen'', zegt Schene. Een depressie gaat vaak gepaard met relatieproblemen en problemen op het werk. Ook kan het een grote impact hebben op het gezin van de patiënt.

Veel depressies worden pas laat door een arts onderkend. Na een hartinfarct bijvoorbeeld denkt een huisarts vaak dat een sombere stemming 'daar nu eenmaal bijhoort'. Uit een onderzoek dat het AMC samen met de universiteiten van Groningen en Maastricht verricht, zal moeten blijken of de vooruitzichten van hartpatiënten sterk verbeteren als ook de depressie wordt behandeld.

Ook patiënten zelf herkennen hun aandoening vaak niet. Schene: ,,Bij sommige mensen is lichamelijke pijn de belangrijkste uiting van een depressie, zij realiseren zich hun somberheid minder''. Zo zouden zelfs chronische darmklachten of spierpijn kunnen samenhangen met een onderliggende depressie.

Schene begrijpt wel dat het voor individuele artsen onmogelijk is om alle literatuur over de behandeling van depressie bij te houden. Hij zou daarom graag landelijke richtlijnen zien die zich baseren op wetenschappelijk onderzoek. In het AMC wordt momenteel naar zijn tevredenheid met dit soort richtlijnen gewerkt.

Doordat de maatschappij steeds hogere eisen aan mensen stelt en het moderne leven steeds minder stabiliteit kent, zal het aantal depressies naar verwachting toenemen, zegt Schene. Het is daarom jammer dat de geestelijke gezondheidszorg nog steeds karig bedeeld wordt als het gaat om geld voor onderzoek of extra artsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden