Depla: Geef parlement de ruimte

door Onno Havermans

Misschien was 13 december 2006 wel belangrijker dan 22 november, de dag van de verkiezingen, stelt de Nijmeegse PvdA-wethouder Paul Depla.

„In de nacht van Verdonk werd voor het eerst duidelijk dat het CDA de koers heeft verlegd. Die moet in het nieuwe kabinet zichtbaar zijn.”

Voor Depla betekent dat nadruk op integratie, investeren in probleemwijken, voorkomen van armoede, afschaffing van de no-claimkorting in de zorg, een socialer huurbeleid en duurzaamheid, want „het milieuvraagstuk verdraagt geen uitstel meer”.

De drie partijen hebben oog voor de kracht van de samenleving. „Sportverenigingen, scholen en buurtorganisaties zijn de dorpspleinen van de samenleving. Door die te ondersteunen geef je mensen houvast. Niet alleen beleidsnota’s, maar aandacht voor leerkrachten en zorgverleners.”

Formateur Wijffels mag van Depla wel wat katholieke smeerolie tussen de partijen spuiten. „Als je jezelf kunt relativeren, kom je makkelijker tot elkaar. Veel CDA-wethouders staan voor een sociale koers, net als die van ons. Als die twee stromingen elkaar weten te vinden, moet het mogelijk zijn een sociaal contract te sluiten, waarbij ook de ChristenUnie zich thuisvoelt.”

„Ik zou aansturen op een hoofdakkoord en erkennen dat er verschillende meerderheden mogelijk zijn. Als je elkaar vertrouwt, kun je toelaten dat de verhoudingen de ene keer naar links en de andere keer naar rechts doorslaan. Geef het parlement de ruimte, dát zou het nieuwe elan van Balkenende kunnen zijn.”

Juist middenpartijen als CDA en PvdA moeten dat aandurven, denkt Depla. „In Nijmegen hebben we een gedetailleerd collegeakkoord gesloten. Voor GroenLinks en SP is het verleidelijk om alles vooraf te regelen, want zij dekken de linkerkant af. De PvdA kan in de raad ook met andere partijen een meerderheid halen. Wel moet je zorgen dat de coalitiepartijen hun cruciale punten kunnen binnenhalen.”

Depla was voorzitter van de commissie die het PvdA-verkiezingsprogramma schreef. Al verloor zijn partij negen zetels, weglopen kan niet. „Balkenende IV kan niet hetzelfde zijn als Balkenende III. Het moet er toe doen dat wij regeren, dat zijn we aan twee miljoen kiezers verplicht.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden