Denzel Washington loodst kijker succesvol door clichés

DEVIL IN A BLUE DRESS Regie: Carl Franklin. Met: Denzel Washington en Jennifer Beals. Te zien in Amsterdam.

HANS KROON

Tot op de dag van vandaag slagen regisseurs er in dit oude Hollywood-genre een nieuwe wending te geven. Polanski bijvoorbeeld, deed dat in zijn 'Chinatown' en Wenders in zijn 'Hammett'. En nu flikt Carl Franklin dat kunstje weer in zijn verfilming van Walter Mosley's misdaadverhaal 'Devil in a blue dress'.

Het bijzondere van dit boek en deze film is de hoofdfiguur. In 1948 koopt de zwarte Easy Rowlins (Washington) een huis in Los Angeles. Zijn hoop op een keurig burgerbestaan dreigt in rook op te gaan wanneer hij kort na deze aanschaf ontslagen wordt. Onder meer om zijn hypotheek te kunnen betalen, accepteert hij de opdracht een mysterieuze en spoorloos verdwenen vrouw op te sporen.

Voor de keurige zwarte burgerman Rowlins is dit het begin van een typisch film noir-avontuur. Hij raakt verstrikt in een onontwarbaar web van intriges, waarin meedogenloze gangsters, corrupte agenten en naar macht hongerende politici een belangrijke rol spelen. De anno 1948 nog welig tierende rassendiscriminatie compliceert Rowlins problemen nog eens.

Afgezien van de bijzondere hoofdfiguur en het in de film overigens slechts voorzichtig aangestipte sociale milieu is 'Devil in a blue dress' een film noir van dertien in een dozijn. Zowel in stilistisch als dramatisch opzicht wordt de kijkers geen cliché van het genre bespaard. Gelukkig weet de altijd goed acterende en sympathieke Denzel Washington je daar van begin tot eind aardig doorheen te loodsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden