DENVER, DEN HAAG (AP, ANP) - Denver in de ...

DENVER, DEN HAAG (AP, ANP) - Denver in de Amerikaanse staat Colorado maakt zich op paus Johannes Paulus II te ontvangen, op de Wereld-jongerendag, eind volgende week. Maar kerk en stad maken zich grote zorgen over de hausse aan straatgeweld en criminaliteit.

Aartsbisschop J. F. Stafford van Denver heeft opgeroepen te bidden dat de stad de komende drie weken een vrijplaats van vrede mag zijn; hij heeft het Vaticaan ingelicht over het geweld. Gouverneur Romer van Colorado spreekt van “ernstige problemen”, maar hij wijst “een gevoel van paniek” af.

Nieuwste rage in Denver is het schieten vanuit rijdende auto's; dat heeft al enige doden en gewonden geeist, om te beginnen een jongetje van zes. Voor de autoriteiten gaat het nu dan ook niet zozeer om de veiligheid van de paus, dat zal wel lukken. Het gaat bovenal om de veiligheid van de burgers. Bij de nieuwe rage lijkt het te gaan om een initiatierite voor kandidaat-leden van georganiseerde benden.

Jongeren

De paus wordt in Denver verwacht op 12 augustus. Aanleiding voor het bezoek is de Wereld-jongerendag daar. Honderdduizenden jongeren uit heel de wereld zullen daar zijn om hem aan te horen. Wel wat minder dan twee jaar geleden in het Poolse Czestochowa, waar het aantal mensen op anderhalf miljoen werd geschat.

Aan de jongerendag in Denver werkt onder meer de christelijke rap-groep DC Talk mee. Hoewel geen van de leden katholiek is, waardeert oprichter Toby McKeehan het optreden van de paus in een wereld waarin immoraliteit naar zijn mening de boventoon voert. Zijn lied I don't want it is een antwoord op George Michaels hit 'I want your sex'; DC Talk bepleit daarin kuisheid buiten het huwelijk als de veiligste vorm van seks. In elk geval zal de tekst de paus als muziek in de oren klinken.

De paus zal zich naar verwachting sterk maken voor de waarde van het leven, en zich keren tegen alwat daar tegenin gaat: moord en doodslag, abortus en kunstmatige geboorteregeling, allemaal uitingen van de 'cultuur van de dood', volgens de paus.

Juist in Amerika zal hij ook de waarde van het celibaat voor priesters beklemtonen. Die boodschap is des te klemmender in deze tijd, nu de

r.-k. kerk kreunt onder de schandalen over priesters en kloosterlingen die zich te buiten zijn gegaan aan seksueel misbruik van vrouwen en minderjarigen.

Eerder dit jaar moest om die reden aartsbisschop Robert Fortune Sanchez uit New Mexico aftreden, overigens voor seksuele contacten die hij vroeger als pastoor had gehad.

De paus heeft zich “bedroefd en bezorgd” getoond over de “wandaad” van de ongehoorzame geestelijken; een commissie van deskundigen uit het Vaticaan en de Verenigde Staten buigt zich over de stappen die genomen moeten worden. Veel Amerikaanse bisschoppen hebben inmiddels eieren voor hun geld gekozen.

Jarenlang werden de problemen genegeerd, gebagatelliseerd, onder het tapijt of de mantel der liefde weggewerkt. Maar na alle publieke en justitiele verontwaardiging is dat veranderd. Er zijn hulpprogramma's voor slachtoffers; de daders zijn ontslagen. Miljoenen dollars zijn betaald aan juridische kosten en schadevergoedingen.

Vrouwen

Maar het land krijgt de priesters die het verdient. De paus is even bezorgd over de gewone gelovigen, die onder invloed staan van seksuele toegeeflijkheid, secularisatie, new age, vrouwenemancipatie, de supermarkt-religie en andere 'dwalingen van de tijd'. De vraag daarbij is of alle bisschoppen wel zo blij zijn met het hoge bezoek. Zij hebben de gewoonte zeer voorzichtig te manoeuvreren en te formuleren, als het aankomt op kwesties als de vrouw in de kerk, vrouwvriendelijk taalgebruik en vrijheid van geweten. De paus loopt niet zo graag op dezelfde kousevoeten.

Het maakt hem populairder bij de traditioneel antipaapse strenge protestanten.

Die delen zijn visie op bijvoorbeeld abortus, homoseksualiteit, huwelijk en gezin, terwijl juist rooms-katholieken steeds meer afstand nemen. Uit Rome kwam vorig jaar de boodschap dat enige wettelijke discriminatie van homoseksuelen zeer wenselijk was. Terwijl verscheidene bisschoppen zich gegeneerd hieronderuit trachtten te draaien, maakte (de toen aanstaande) president Clinton onder de Amerikanen de discussie los over de vraag of homo's wel of niet in het leger mochten.

Voordat de paus naar Denver reist, bezoekt hij Jamaica en Mexico. Beide landen stonden vorig najaar al op het programma in aansluiting op zijn reis naar de conferentie van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen in Santo Domingo. De naweeen van een zware darmoperatie in juli noopten hem toen die reis in te korten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden