Dennis naar de Bahamas

Geen kwaad woord over de slotfase van de meteorologische zomer. Het Duitse atmosfeermodel gaat ervan uit dat de thermometers begin volgende week opnieuw tot zomerse waarden van 25' en hoger opgestuwd. Deze prettige vooruitzichten (in het noorden van het land is het nog vakantie) zijn het gevolg van een herschikking van de weerkaart. Een nieuw hogedrukgebied beweegt zich namelijk naar zuidelijk Scandinavië en de Oostzee en wordt niet in afgeslankte vorm naar Midden-uropa gedirigeerd. De zomerse temperaturen worden bereikt bij overwegend zonnig weer. Een Atlantische storing, die door het hogedrukgebied wordt gepareerd, komt midden volgende week boven de Golf van Biskaje terecht. Aan de oostflank van dat systeem gaat de aanvoer van heel warme lucht door. September zou dus best zomers kunnen beginnen. Vanuit het zuiden neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.

Vandaag ligt het hogedrukgebied min of meer boven ons land. Waaien doet het dan ook nauwelijks. Wat er aan wind staat is hooguit zwak tot matig (kracht 2-3) uit richtingen tussen west en noord, vanavond noord tot noordoost. Verder zijn er perioden met zon, maar vooral landinwaarts ontstaan stapelwolken. Doordat de wolken worden uitgesmeerd kan het regionaal met de zon enige tijd tegenvallen. De temperaturen komen uit op maximaal 23'. Morgen is er meer zon met maxima tot rond 25' en een zwakke tot matige wind uit het oosten tot zuidoosten.

Ten oosten van de Bahamas heeft Dennis orkaanstatus verworven. De gemiddelde windsnelheden bedroegen gistermiddag 130 km/uur met schuivers tot 150. Dennis, om 14 uur onze tijd op 195 kilometer ten oosten van Nassau, kan vandaag slecht weer veroorzaken in het noordwestelijk deel van de eilandenarchipel. Later in het weekeinde loopt ook de zuidoostkust van de Verenigde Staten gevaar door de verder aanzwellende Dennis. Nog krachtiger dan Dennis is de orkaan Cindy met gemiddelde winden tot 150 en schuivers tot 170 km/uur. Cindy, op 1060 kilometer oostzuidoost van Bermuda, blijft voorlopig boven open zee. Emily, ter hoogte van Guadeloupe, is sterk in betekenis afgenomen. Gistermiddag restte nog slechts een tropische depressie. Gisternacht bij ons 12,3' op Volkel tegen minimaal 17,6' in Bloemendaal aan Zee. Overdag vrij veel wolkenvelden (vaak een fletse zon) van een storing in de bovenlucht maar het bleef nagenoeg overal droog met maxima tot 21', in Oost-Groningen 23'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden