’Dennis heeft twee uur lang alleen maar zitten janken’

Voor judoka Dennis van der Geest is het olympisch vuur gedoofd. De zwaargewicht verliet in Peking de mat met een ernstige blessure.

De komst van Dennis van der Geest naar Peking was met veel vragen omgeven. Was hij fit? Was hij in vorm? Was hij goed voorbereid? En de ultieme vraag die uit al deze vragen voortvloeide: Had de judoka iets te zoeken op de Spelen?

De zwaargewicht kreeg gisteren niet de gelegenheid zijn veelbesproken derde olympische uitzending te rechtvaardigen. Na 2 minuten en 45 seconden in de partij tegen de Rus Tmenov greep Van der Geest met een pijnlijke grimas op het gezicht naar de rechterelleboog. Hij maakte de partij nog af, maar na de snel opgelopen achterstand (waza-ari) was het pleit beslecht voor de 33-jarige Noord-Hollander.

In de speciale poli van het atletendorp werden een scheurtje in het spaakbeen, een scheur in een aanhechtingsspier en een scheurtje in de mediale band geconstateerd. „Hij krabbelt er nu een beetje uit”, zei vader en coach Cor van der Geest ruim vier uur na het persoonlijke drama. „Dennis heeft twee uur lang alleen maar zitten janken. Dat heb ik nooit eerder gezien. Heftig.”

Van der Geest keerde niet meer terug naar het Beijing Science and Technology University Gymnasium. In de avonduren bracht hij wel een bezoek aan het Holland Heineken House, waar hij terugkeek op het trieste einde van zijn olympisch tijdperk. „Zo wilde ik niet eindigen. Met een Rus bovenop me en mijn elleboog in puin.”

Het herstel van het gewricht zal drie tot zes maanden in beslag nemen. In die revalidatieperiode gaat Van der Geest serieus nadenken over zijn toekomst. Het eind van zijn carrière is in zicht, maar hij heeft nog niet besloten waar hij de definitieve punt gaat zetten. Mogelijk wordt dat de mondiale titelstrijd van volgend jaar in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy’.

De blessure van Van der Geest was de tweede dreun die hij in Peking kreeg te verwerken. De eerste tik incasseerde hij na de loting die hem in de eerste ronde aan Tmenov koppelde. Op de tatami liep Van der Geest, winnaar van olympisch brons in Athene, snel een dikke achterstand op tegen de Rus, vier jaar geleden winnaar van olympisch zilver.

„Er is de laatste tijd veel geroepen, geschreeuwd en gespeculeerd”, zei Cor van der Geest, die aankondigde in de nabije toekomst een boekje open te doen over een aantal mensen dat zijn zoon op een onheuse manier zou hebben bejegend. Hij noemde met name Grim Vuijsters, de concuurent van zijn zoon, diens trainer Jan de Rooij en niemand minder dan Anton Geesink.

Over het einde van de carrière van Van der Geest is de laatste tijd druk gespeculeerd. Kwetsbaar als hij was door fysieke tegenslagen slaagde hij er niet meer in grote prestaties neer te zetten. De laatste medaille in de olympische klasse, boven 100 kilogram, dateert alweer van drieënhalf jaar geleden. Op de EK in Rotterdam behaalde hij brons.

In de daaropvolgende internationale titeltoernooien stelde Van der Geest in de olympische klasse steevast teleur. Op de WK in 2005 verloor hij in de eerste ronde, op de EK in 2006 in de tweede ronde, op de EK in 2007 in de eerste ronde en op de WK in 2007 in de herkansingen. Gisteren kreeg dat treurige lijstje een vervolg: OS in 2008 in de eerste ronde.

Dit jaar judode Van der Geest op twee toernooien. In juni haalde hij in Madrid de finale en in februari ging hij in Parijs onderuit tegen Vuijsters. Voor de Brabander was dat het sein om de olympische nominatie van Van der Geest ter discussie te stellen. Hij stapte naar de rechter, maar die meende dat de judobond Van der Geest terecht een beschermde status had gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden