Dennis en Wim wil je horen, en je krijgt een looptrainer

Hij heeft er natuurlijk de ballen verstand van, die hele Uri Coronel, en met de zelfrelativerende wijsheid der jaren - hij wel - zal hij dat zelf genereus als eerste erkennen, maar hij was nog wel zo slim om te bedenken dat de Verlosser voorlopig helemaal niks kan verlossen, als híj een stapje terug zou doen.

Dat wilde ik eerst toch even gezegd hebben, en dan nu twee registraties.

Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, klip en klaar in 'Pauw en Witteman': "Ik zit hier om de voetbalvisie van Johan Cruijff te verdedigen."

Jaap de Groot, chef-sport van De Telegraaf en ghostwriter van Cruijff, een dag later tegen hetzelfde decor op de vraag wie de nieuwe directeur van Ajax moet worden: "Daar zijn we op dit moment niet mee bezig."

Een gevolgtrekking dan. De mails op basis waarvan Cruijff door Coronel van vergaande intimidatie werd beticht, lagen gisteren al op straat: breed uitgemeten in het Algemeen Dagblad, de krant die (kennelijk) uit concurrentieoverwegingen al langer tegen de clubleiding van Ajax aanschurkt. Je moet dertig jaar onder een steen hebben geleefd om je er nog over te verbazen. Maar toch, in één lange zin: de meest gelezen voetbalpers draagt bij aan het vuile spel vanuit het merkwaardige misverstand dat journalisten partij moeten kiezen om mede te bepalen wat goed of slecht is voor een club - om daarna schande te spreken van het vuile spel, dat van de andere partij dan natuurlijk.

Bescheiden inschatting in dit hoekje van Trouw: Ajax is er niet zo best aan toe, maar ook weer niet zo slecht als Cruijff beweert en waar Cruijff zegt heen te willen zal Ajax in de nu eenmaal verankerde internationale verhoudingen nooit meer komen. Verder beperk ik me graag tot wat losse gedachten, in al het wapengekletter.

Het rapport van Cruijff heet 'Op weg naar een georganiseerde chaos, op weg naar succes'. Draagt niet meteen een knallende omwenteling in zich, zo'n havo 2-tekstje. De meneer achter de Miljonair Fair mocht in 'De wereld draait door' vertellen dat hij het al had gezien: tien A4'tjes, exclusief tekeningetjes. Klopt nog ook, heb ik nu ook zelf gezien (inclusief met stift geschrapte alinea in de samenvatting), en het verbaast me niets - het rapport-Coronel waarover altijd zo gewichtig is gedaan, was ook niet meer dan een schaars bedrukt foldertje.

Globaal was al iets van de strekking bekend. De jeugdspeler moet zich kunnen ontwikken, het resultaat van de elftalletjes is niet belangrijk. Stokpaardjes van Cruijff, maar óók platitudes. Volgens de beginselen die hij als vernieuwend aandraagt, wordt met onder meer individuele techniektrainers (onder wie, jawel, Wim Jonk) al gewerkt op Ajax' jeugdcomplex. Ik zal het u nog sterker vertellen: bij de amateurclub hier om de hoek doen ze het op hun manier ook al.

En dan werd het plan in de ledenraad ook nog eens gepresenteerd door ene Ruben Jongkind, nieuwe vertrouweling in de eeuwig fluctuerende hofhouding van Cruijff. Als ik lid van de ledenraad was geweest en ik vroeg me stiekem toch wel af of ze niet erg onervaren waren, de jongens die nu weer door Johan naar voren werden geschoven, dan was ik er toch wel even voor gaan zitten en had ik graag van Dennis Bergkamp en Wim Jonk gehoord hoe ze het allemaal dachten te gaan doen. En dan krijg je een powerpointpresentatie van een looptrainer.

Ze willen alleen over voetbal praten, de Cruijffianen, alsof een club met wreeftrappen kan worden geleid - en dan een lóóptrainer het woord laten doen. Is het nou zo veel gevraagd om tien A4'tjes (elk vijf) met tekeningetjes een beetje fatsoenlijk uit het hoofd te leren, en daarmee je voordracht het gezag van rijke voetbalcarrières mee te geven? Als ooit Dennis Bergkamp en Wim Jonk het gewicht voor hun (óók representatieve) functies niet blijken te hebben, kunnen de leden van Ajax' ledenraad niet zeggen dat ze dat niet konden weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden