Vak T

‘Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp’ - Soms overstemt de commentator de wedstrijd

Frank Kramer, voetbalcommentator bij Eurosport, oud-voetballer en voormalig quizmaster.Beeld ANP

Hij zong liedjes van Frank Sinatra. Gaf beleggingstips. Vertelde over zijn leven als profvoetballer. Droeg gedichten voor. Had het over Donald Trump en matchfixing. Eurosportcommentator Frank Kramer had het over van alles en nog wat tijdens zijn laatste voetbalcommentaar. Behalve over de wedstrijd.

De 71-jarige Kramer zwaaide afgelopen zaterdagnacht af met een dikke middelvinger richting zijn werkgever. Hij had verslag moeten doen van de Major League Soccer. De wedstrijd van Atlanta United tegen Portland Timbers stond op de rol. Maar Kramer besloot dat een monoloog over andere zaken dan voetbal een betere invulling was. 

Niemand had het door bij Eurosport, en dat had Kramer ook wel verwacht. Geen hond die de wedstrijd keek. Kramer kreeg in de loop der jaren steeds minder belangrijke wedstrijden, en was het daar niet mee eens. Hij genoot van zijn knallende afscheid en ging de volgende ochtend gewoon slapen.

Er bleken toch een paar oplettende luisteraars te zijn geweest. Ze plaatsten de fragmenten online, waarna het commentaar van Kramer plotseling een grote hit werd. Zo kreeg Kramer alsnog een groot podium voor zijn voorstelling midden in de nacht. Zijn monoloog is ongetwijfeld het opmerkelijkste sportcommentaar –al ging het helemaal niet over sport – in het rijtje van beroemde sportcommentaren.

Houtje touwtje

Al zal zijn versie van Sinatra’s ‘One for my Baby’ (die hij in het programma ‘Veronica Inside’ nog even herhaalde) vast niet zo beroemd worden als het enthousiaste commentaar van Jack van Gelder op het WK van 1998. Dennis Bergkamp maakt de beslissende 2-1 voor Nederland in de kwartfinale tegen Argentinië. Commentator Van Gelder heeft er geen woorden voor. Het enige wat hij nog uit kan schreeuwen is: “Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp”. In 2014 ging hij ook volledig uit zijn dak, in die bizarre wedstrijd waarin Oranje Spanje volledig zoek speelde. Toen de 5-1 (!) binnen werd geschoten, draaide Van Gelder helemaal door. Sindsdien weet iedereen waar het over gaat als zijn inmiddels beroemde woorden ‘Casillas kan er geen houtje touwtje meer van’ ergens worden herhaald.

Nog veel beroemder is het commentaar van Hans van Zetten bij de olympische finale van Epke Zonderland in Londen in 2012. Van Zetten kan zijn zenuwen amper in bedwang houden. Hij gaat steeds harder praten. “Dan de halve draai. Dan moet nog de kwast komen. En dan is allesbeslissend nu de afsprong. De afsprong. Dubbelsalto. De Flying Dutchman. En hij stáát! Ik sta! Het is ongekend! Epke Zonderland heeft hier de oefening van zijn leven geturnd. Hij stáát! En ik sta ook! Ik ga helemaal uit mijn dak. Het is ongelooflijk wat Epke Zonderland hier laat zien.”

Met minstens zoveel emotie zag Pieter van den Hoogenband naast NOS-commentator Jeroen Grueter hoe zijn vriend Maarten van der Weijden in 2008 naar olympisch openwatergoud zwom. ‘VDH’ praat dwars door het commentaar heen. “Oh. Ja. Oh, hij ligt goed”, zegt Van den Hoogenband terwijl zijn stem overslaat. “Oh, oh oh, hij ligt fantastisch. Hij doet het, hij doet het, hij doet het, hij doet het, hij doet het, hij doet het, hij dóet het, kom op Maarten, kom op Maarten, kom op Maarten, kom op, kom op, kom op, kom op! Fantastisch! Wat ben je aan het doen? Wat ben je aan het doen? Aaah!”

Wat daarna gebeurt, is minstens zo bekend en één van de mooiste sportmomenten uit de olympische geschiedenis. Van den Hoogenband rent naar het water, waar hij zijn vriend om de nek springt om hem te omhelzen.

Van den Hoogenband deed het op zijn eigen manier. Net als Frank Kramer. 

Sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden