Denktank VS: in islamofobie gaan miljoenen om
Een groep Amerikaanse stichtingen steekt miljoenen dollars in het bevorderen van islamofobie. Dat concludeert de denktank CAP op basis van onderzoek. De zeven grootste organisaties staken dit decennium bijna 30 miljoen euro in anti-islamlobbies.
De geldschieters steunden bijvoorbeeld protesten tegen de 'Ground Zero-moskee', het islamitische centrum in de buurt van waar het World Trade Center ooit stond. Ook wisten ze te voorkomen dat staten islamitische of buitenlandse wetten zouden overwegen.
Macht
Daarnaast hebben ze volgens CAP, het Center for American Progress, de macht van conservatieve politici en anti-moslimretoriek bevorderd. CAP is links georiënteerd en pro-Obama, maar staat goed aangeschreven.
Het rapport noemt betrokkenen, geldstromen, en de herkomst van 'fictieve dreigingen'. De geldschieters zijn doorgaans liefdadigheidsinstellingen die hun steun liever stilhouden.
Trojaans paard
Ze zouden protesten tegen lokale moskeeën steunen en de gedachte verspreiden dat moskeeën kweekvijvers van radicalen en 'Trojaanse paarden' zijn. CAP omschrijft islamofobie als angst, haat en een ongastvrije houding tegenover moslims en de islam die leidt tot negatieve stereotypes en discriminatie.
'Gezonde meningsverschillen zijn belangrijk voor het maatschappelijk debat', schrijft onderzoeker Wajahat Ali in een opiniebijdrage in The Guardian. 'Maar de figuren in dit rapport hebben duidelijk bijgedragen aan giftige extremistische gedachten.' Ze misbruikten volgens Ali onder meer de angst voor terrorisme voor hun haatagenda.
Netwerk
Het 'islamofobe netwerk' bestaat onder meer uit invloedrijke individuen en denktanks. Zij zouden de steun van geldschieters gebruiken voor het opzettelijk verkeerd definiëren van de sharia.
Volgens hen is het islamitische wettenstelsel een middel voor radicale moslims om Amerika van binnenuit omver te werpen. Onzin, meent Ali. Voor moslimgeleerden en gelovigen is de sharia geen wapen.
Bepaalde media helpen bij het verspreiden van die misvattingen, stelt CAP. De televisiezender Fox News en islamofobe blogs geven talking heads met 'extremistische retoriek' min of meer vrij baan. Daardoor werd afkeer van moslims mainstream.
Campagne
Politici nemen de ideeën soms over. Republikeinse presidentskandidaten als Michele Bachmann voeren de 'anti-sharia'-campagne op politieke wijze. Daardoor gelden gewone moslims soms als gevaarlijk en verdacht, waarschuwt CAP. In een aantal plaatsen zou dat al geleid hebben tot ongrondwettelijke wetswijzigingen.
De islamofobe lobby zegt de radicale islam te bestrijden, meent Ali. Maar eigenlijk maakt het alle moslims verdacht. Hij stelt dat onderzoek van de Anti-Defamation League, een voorname mensenrechtenorganisatie, die lezing ondersteunt.
Onderscheid
CAP maakte zijn rapport vrijdag openbaar. Enkele leden van de 'lobby' reageerden afwijzend. Een vermeende islamofobe blogger schreef dat CAP cijfers op een hoop gooit.
Schrijver en Wilders-inspirator Daniël Pipes vindt dat het rapport te beschuldigend naar hem wijst. De islam maakt geen onderscheid tussen religieus en politiek gezag, stelt Pipes in de Washington Post. Daardoor werkt het islamkritiek in de hand.