denktank / Prijs duurzaamheid

Duurzaam leiderschap moet duurzaam op de kaart gezet worden, en wel met de hoogste internationale onderscheiding: een Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling.

Na het rapport van de Club van Rome, begin jaren zeventig, over de mondiale milieuvervuiling zijn we anders gaan kijken naar de schaduwzijden van massaconsumptie en het gebruik van fossiele brandstoffen. Economische ontwikkelingen bleken gevolgen te hebben voor het milieu en voor de verschillen in welvaart.

In 2002 lanceerden wij daarom een internationale campagne om een nieuwe Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling in te stellen. Meer dan één miljoen wereldburgers en organisaties uit ruim honderd landen ondersteunden dit initiatief in de afgelopen jaren. Onder hen de Dalai Lama en Lester R. Brown, oprichter van het Worldwatch Institute.

Niet alleen nu het onderwerp hoog op de agenda staat, maar ook over tien of vijfentwintig jaar moeten wereldleiders verantwoordelijk omgaan met de natuurlijke hulpbronnen. Een Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling betekent een enorme stimulans voor politici, ondernemers, wetenschappers en milieuorganisaties.

Dat het Nobelprijscomité duurzaamheid serieus neemt, werd in 2004 duidelijk met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Keniaanse prof. Wangari Maathai. Het was voor het eerst dat een milieu-activiste deze prijs ontving. Dit jaar zou Al Gore deze eer te beurt kunnen vallen. Wij steunen zijn nominatie, maar vinden dat duurzaam leiderschap een eigen Nobelprijs verdient. Daarom boden wij vorige week twee kilo aan steunbetuigingen aan aan het Nobelprijscomité.

Boris van der Ham en Ingrid Aaldijk lid van de Tweede Kamer voor D66 en voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden