Denktank / Hollywood schrijft oorlogsscenario's

NEW YORK - Het lijkt te bizar voor woorden: Hollywood wordt ingeschakeld bij de terrorismebestrijding. Enkele filmmakers en scenarioschrijvers zijn door het Amerikaanse leger gevraagd hun fantasie te gebruiken bij het voorkomen van nieuwe terreuraanslagen op het land.

Het groepje creatieve geesten dat mag brainstormen over de mogelijkheden en de uitvoering van eventuele volgende aanslagen, omvat onder anderen Steven E. De Souza, scenarist van 'Die Hard I en II', en Joseph Zito, regisseur van films als 'The Abduction' en 'Delta Force One'.

Zij hebben professionele ervaring met verhalen rond terrorisme. Maar volgens een bericht in The Washington Post zijn ook filmmakers die doorgaans in andere genres werken, gevraagd mee te denken over de nabije toekomst van hun land. Onder hen ondermeer David Fincher ('Fight Club'), Spike Jonze ('Being John Malkovich') en Randal Kleiser ('Grease', 'The Blue Lagoon').

De denktank is samengesteld door het Institute for Creative Technology, een onderzoeksinstituut van de University of Southern California, dat twee jaar geleden werd opgericht door het leger, dat er 45 miljoen dollar aan gaf. Het centrum ontwikkelt simulatieprogramma's voor militairen en maakt daarbij gebruik van de technologische expertise die makers van films, televisie en computer- en videospelletjes in huis hebben.

Mona Mangan, hoofd van de oostkust-afdeling van de Writers Guild of America, vraagt zich af of leden van haar schrijversgilde werkelijk van dienst kunnen zijn. Maar ze is niet verbaasd dat ze door de overheid zijn benaderd. ,,De regering probeert nu zoveel mogelijk bronnen aan te boren om informatie te krijgen. En een van die bronnen bestaat uit mensen met een zeer creatieve, fantasievolle geest.''

Ze onderkent de ironie dat Hollywood de laatste jaren dikwijls is verweten te kwistig met geweld om te gaan, maar nu wordt omarmd als het gaat om het analyseren van geweldsacties. Mangan wil slechts kwijt dat ,,de fantasie van schrijvers voortkomt uit de tijdgeest. Zij zijn niet degenen die zelf een tijdgeest creëren.''

Inspiratie voor de aanslagen op 11 september zullen de daders volgens haar dan ook louter hebben gekregen uit hun eigen levensvisie, niet uit Hollywoodfilms. ,,Het vernietigen van de Twin Towers is bovendien niet een bijster creatieve daad.''

Ditmaal wordt Hollywoods betrokkenheid bij de landspolitiek bewaarheid. In de inktzwarte komedie 'Wag the Dog' (1997) was dat nog fantasie. In die film probeerde een Amerikaanse president een misstap te verdoezelen door Hollywoodproducenten in te schakelen. Ze verzonnen een nep-oorlog voor hem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden