Weblog

Denken én doen

Angelien Eijsink, Tweede Kamerlid PvdA Beeld
Angelien Eijsink, Tweede Kamerlid PvdA

Afgelopen week had ik het voorrecht enkele dagen mee te kunnen op de maandelijkse reis naar Afghanistan van de NAVO opperbevelhebber, generaal Craddock. Met de Defensie Commissie van de Tweede Kamer heb ik vanaf 2004 diverse keren een bezoek gebracht aan onze militairen in Kabul en in de zuidelijke provincie Uruzgan, waar Nederland vanaf augustus 2006 een bijdrage aan de ISAF-missie levert.

Angelien Eijsink en Tweede Kamerlid PvdA

Vanuit de politiek kijken we helaas te vaak door een rietje naar Uruzgan, terwijl natuurlijk heel Afghanistan en de regio deel van het probleem en dus ook de oplossing moeten worden. Daarom was dit een unieke kans om meer en een ‘ander’ Afghanistan te zien!

Verplaatsen ging per helikoper. Het was koud, maar wel met een zonnetje en een prachtig zicht op de diverse landschappen. Rondom Kabul, als ik dat vergelijk met 2004, heerste een enorme economische bedrijvigheid. Op Kandahar-hoofdkwartier onze commandant de Kruif ontmoet, die tot november 2009 de internationale troepenmacht in het zuidelijke deel van Afghanistan leidt.

Voor het eerst de stad Kandahar in geweest, levendig straatbeeld en veel bedrijvigheid. Wel van mannen. Vrouwen helaas letterlijk en figuurlijk onzichtbaar!

Van Kandahar per helikopter naar Qalat in de provincie Zabul. Hier leveren de Roemenen een bijdrage aan het trainen van de Afghaanse militairen. De Canadezen ondersteunen een Provinciaal Reconstructie Team met opbouwwerk. Zabul is een nóg meer afgelegen provincie dan Uruzgan, waar de bevolking amper onderwijs kan volgen, waar grote armoede heerst en er naast één hoofdweg, weinig transportmogelijkheden zijn. Toch worden ook hier met de inzet van militairen en opbouwwerkers zichtbare resultaten bereikt.

Bezoek aan het Franse PRT, in de Saruwbi-vallei en de Afghaanse politie daar; ook leerzaam. Onderweg veel gesprekken met andere leden van de meereizende groep, zoals trainers vanuit het Amerikaanse leger, die, en dat heeft me positief verrast, al langere tijd een trainingsprogramma hebben dat focust op het samenwerken van militairen, diplomaten en opbouwwerkers, en dat echt geweldig in elkaar zit. Sarah Chayes – een Amerikaanse journaliste die al jaren in Kandahar woont en zéér kritisch is op de bijdrage van haar fellow Americans – is hier ook uitgenodigd om haar werk- en zienswijze te delen!

Meer dan voorheen is me duidelijk geworden dat onze militairen écht doordrongen zijn van de gezamenlijke aanpak. Militairen, opbouwwerkers en diplomaten werken intensief samen. Het is niet een concept waar over gesproken wordt, maar een manier van “denken én doen”. Ga er maar aanstaan, jonge militairen die al deze ‘skills en drillls’ moeten toepassen!

De Amerikanen zullen het Zuiden volgend jaar met enkele duizenden militairen versterken. Dat is nodig. Nederland levert binnen de NAVO een enorme bijdrage in het Zuiden, maar voor kerst 2010 willen we onze militairen terug in Nederland! De wijze waarop onze Schout-bij-nacht Borsboom en commandant de Kruif uitleg en invulling aan dit zware en verantwoordelijke werk geven, worden door generaal Craddock en zijn gezelschap zeer gewaardeerd. Uiteraard ben ik daar enorm trots op!

Ik neem afscheid van de militairen. Commandant de Kruif merkt op dat het voor ‘ het thuisfront’ zwaar is, zeker met de kerstdagen in het vooruitzicht. Dankbaarheid, erkenning ook voor hún bijdrage is zeker op zijn plaats!

In het weekend nog veel bezig geweest met dit indrukwekkende bezoek. Nee, een militaire oplossing is er niet voor Afghanistan, de uiteindelijke oplossing van het conflict is politiek.

Vooruitgang? Ja!
Allemaal zichtbaar? Soms wel, soms niet.
Drie stappen vooruit, één terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden