'Denkbeelden zijn niet onze zaak'

AMSTERDAM - Uitzending naar de Winterspelen van Salt Lake City lijkt voor bobsleeër Arend Glas niet in gevaar te komen. Voorzitter Hans Blankert van sportkoepel NOC-NSF neemt genoegen met de wijze waarop Glas zich gedistantieerd heeft van zijn extreem-rechtse verleden. In de jaren negentig was hij lid van CP'86.

John Graat

Blankert: ,,Het is alweer acht, negen jaar geleden dat dit speelde. Hij heeft er afstand van genomen. Wat sporters er voor denkbeelden op nahouden, is niet onze zaak. Het gaat om hun uitlatingen en gedragingen.''

Officieel is de uitslag van het onderzoek van NOC-NSF nog niet bekend. Gisteren sprak technisch directeur Joop Alberda opnieuw uitvoerig met Glas. De bobsleebond BSBN ziet na de schriftelijke verklaring van Glas geen reden om de stuurman van het viermansteam niet voor te dragen. Komende weekeinde moet hij zich op het EK in Cortina d'Ampezzo kwalificeren voor de Spelen.

Volgens IOC-lid Hein Verbruggen zal het IOC zich baseren op de toetsing van het nationale comité. ,,Het IOC kan niet op de hoogte zijn van alle curriculum vitae van sporters. Dit is een interne zaak.''

De kwestie roept wel ethische vragen op. Mag een sporter met een verdacht verleden Nederland vertegenwoordigen? Nee, vindt bijvoorbeeld de vrouw die op persoonlijke titel een fax verstuurde naar NOC-NSF.

Rond Patrick Kluivert ontstond ooit een soortgelijk dilemma. Mocht een man die schuldig was aan een dodelijk ongeval in Oranje voetballen?

Regels daarvoor kent de sport niet. NOC-NSF hecht er altijd veel waarde aan dat olympische sporters een positieve uitstraling hebben naar sponsors, publiek en pers. Zonder bijgedachten.

Die zullen bij de toch besmette Glas voorlopig blijven bestaan. Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka was in 1985 in zijn geboortedorp Joure ook ene Arend Dirk Glas lid van het OSL (Oud-Strijders Legioen), een extreem-rechtse club die ondermeer voor apartheid was. Volgens Kafka was er regelmatig 'kruisbestuiving' tussen het OSL en de CP en later CP'86. Niets wijst er echter op dat Glas actief lid was.

Wat de ideeën van Arend Dirk Glas wellicht ook (geweest) zijn, formeel is er geen grond om hem te weren. Toen Glas in 1993, en volgens Blankert ook in 1994, verbonden was aan de ultra-rechtse CP'86 was die groepering nog niet verboden. De voormannen van CP'86 kwamen weliswaar vaak in opspraak, wegens openlijke geweldpleging en racisme, tot een gerechtelijke verbod in 1998 was het een legale partij.

Een groot verschil tussen Kluivert en Glas is dat de laatste geen strafbaar feit heeft begaan. De olympische beweging beroept zich altijd op de onafhankelijkheid als het gaat om religie of overtuiging. Die staat ook zo omschreven in het Olympic Charter en de Code of Ethics. Het IOC velt geen oordeel over de meningen en gedragen van sporters, en zeker niet als die het verleden betreffen.

Volgens IOC-lid Verbruggen bedrijft het IOC wel in het algemeen politiek. ,,Zoals met de boycot van Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid en van Afghanistan toen de Taliban daar nog zat.''

Het IOC lijkt trouwens ook niet de aangewezen instantie om te oordelen over levenslange politieke onkreukbaarheid van sporters. Twintig jaar lang was de voorzitter Juan Antonio Samaranch, een man die een nauwe vriendschap had gehad met de Spaanse dictator Franco. Op de uitnodigingenlijst van het IOC voor de Spelen van Sydney stonden veertig personen die door de Australische overheid als crimineel waren beschouwd. Eén van hen was Desi Bouterse, voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité.

Sporters screenen op hun gedachtengoed? Wie moet waar dan een grens trekken in een vrij land? Springruiter Albert Voorn, winnaar van een zilveren medaille in Sydney, gaf regelmatig uiting aan zijn rechtsradicale ideeën. Hij is voorstander van de doodstraf voor moordenaars, verkrachters en dieven, verklaarde hij nog recent in Sportweek, ,,of ze nou een vrachtwagen stelen of twee pakken melk, het principe blijft hetzelfde''. Voorn vindt dat onze democratie het volk terroriseert. ,,Ik zou wel in een dictatoriaal land willen leven.''

Glas (33) zal vermoedelijk nog lang herinnerd worden door zijn 'jeugdige nieuwgierigheid'. De universitair geschoolde Groninger was 24 jaar toen hij banden had met één van de radicaalste na-oorlogse partijen die vanwege het oproepen tot rassenhaat werd verboden. Glas heeft er inmiddels op gewezen dat hij momenteel een donkere atleet (Timothy Beck) als remmer in zijn team heeft.

Glas' zoektocht naar sponsors voor de komende olympische periode is er niet eenvoudiger op geworden. Sponsor Ben liet gisteren al weten Glas voorlopig niet te zullen gebruiken in de reclame-uitingen. Hoofdsponsor Wagner & Partners zei het onderzoek van NOC-NSF af te wachten. ,,We willen ons niet verbinden aan discutabele zaken'', zei een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden