Denk wil migrantenquotum in bedrijven

Beeld ANP

Misschien schetst Denk de ideale wereld voor mensen met een migrantenachtergrond. Een wereld waar de top van grote ondernemingen voor ten minste 10 procent uit vrouwen, migranten of mensen met een beperking bestaat, waar 1000 extra agenten controleren op discriminatie en waar racisten voorgoed geweerd worden uit overheidsdienst.

Voor de nieuwe partij Denk moet Nederland weer een gidsland worden, staat in het verkiezingsprogramma. De partij wil de wereld vooral de weg wijzen als het gaat om gelijkheid, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid.

"Migratie is van alle tijden", meldt het programma, "maar het is de laatste decennia geproblematiseerd. Het is te vaak gelijkgesteld met achterstand, cultureel conflict en wangedrag." Door drastische maatregelen te nemen op het gebied van diversiteit wil Denk het vertrouwen van alle groepen mensen herwinnen. "Acceptatie [van minderheden] slaagt alleen maar als we ons bewust worden van de praktijken en processen die verdeeldheid bevorderen."

Zo krijgen, als het aan Denk ligt, mensen die discrimineren een verplichte 'contactstraf': ze moeten kennis maken met de groep die ze willen uitsluiten. Registratie in een 'R-register' voorkomt dat ze ooit in overheidsdienst komen. Wie gebruik maakt van een zogenaamde halahypotheek, een hypotheek zonder rente, moet ook die van de belasting kunnen aftrekken.

Meer vreemde talen

In het voortgezet onderwijs zouden meer vreemde talen moeten worden onderwezen: Portugees, Spaans, Mandarijn, Turks en Arabisch. Ook zou er een onafhankelijke commissie moeten worden ingesteld die toetst of initiatiefnemers van onderwijsinstellingen worden getreiterd en tegengewerkt. Want Denk heeft de indruk dat islamitische onderwijsinitiatieven op dit moment anders worden behandeld dan niet-islamitische.

Maar Denk is ook gewoon een politieke partij, met standpunten over alle andere zaken. Een nogal linkse partij, zo blijkt. Wat de initiatiefnemers Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Öztürk betreft verdwijnt het eigen risico in de zorg, komt de AOW weer op 65 jaar te liggen, wordt de kinderbijslag hoger en betalen mensen met grote vermogen en inkomens boven de 150.000 euro meer belasting, moet de CO2 uitstoot omlaag en moeten er meer beschermde natuurgebieden in Nederland komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden