Politiek

Denk wil koloniale straatnamen veranderen

Groepsfoto van Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk, onderdeel van de politieke beweging DENK Beeld anp
Groepsfoto van Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk, onderdeel van de politieke beweging DENKBeeld anp

Als het aan de politieke beweging Denk ligt gaan de Nederlandse straatnamen op de schop. Partijlid Farid Azarkan presenteerde donderdagavond bij het televisieprogramma Pauw een 'ketenaanpak discriminatie'. Dat plan zal onderdeel uitmaken van het programma waarmee de beweging volgend jaar aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer deelneemt.

Denk wil in ieder geval namen uit het Nederlandse koloniale verleden schrappen. Zo zullen de Coentunnel en de Piet Heintunnel anders gaan heten. Jeroen Pauw en Gerard Spong suggereerden in de uitzending dat ook straatnamen vernoemd naar mensen als Michiel de Ruyter of generaal Spoor op de schop moeten. Azarkan weersprak die suggestie niet.

Daarnaast heeft Denk nog een aantal plannen. Zo wil de partij af van de woorden allochtoon en autochtoon. In plaats daarvan moeten mensen termen als Marokkaanse Nederlander, Turkse Nederlander of Surinaamse Nederlander gebruiken. Daarnaast wil Denk een speciale racismepolitie van duizend mensen, een nieuwe feestdag om het Nederlandse staatsburgerschap te vieren en een register om veroordeelde racisten uit te sluiten van banen bij de overheid. Ook moeten mensen die zich schuldig maken aan racisme of discriminatie via een bemiddelingstraject in contact treden met slachtoffers.

Het is niet de eerste keer dat Denk met zulke voorstellen komt. Op 1 april 2015 presenteerde de groepering, die is opgericht door de van de PvdA afgesplitste Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, ook al een vier alinea's tellende 'ketenaanpak discriminatie'. In mei kondigde Kuzu aan binnen een week met een tweede ketenaanpak discriminatie te komen. Op de website van de beweging is over de inhoud van dat plan niets terug te vinden.

Wel stelde Denk eerder voor om een museum over het Nederlandse slavernijverleden te openen. Dat zou in het voormalige Ministerie van koloniën moeten komen. Dat gebouw maakt nu deel uit van het gebouw van de Tweede Kamer en is de kantoorruimte van de PvdA-fractie waar Kuzu en Öztürk eerder met ruzie vertrokken.

Lees hieronder twee interviews met Denk-leden.

Geen one-issuepartij
Hannan uit Maastricht, 26, directing manager bij een commercieel bedrijf

"Vorige week was ik bij een bijeenkomst van Denk in Eindhoven. We waren nog lang niet uitgepraat, daarom ben ik nu hier, maar in deze fase wil ik nog niet met mijn achternaam in de krant. Toen ik voor het eerst van Denk hoorde, dacht ik: oei, dat wordt een one-issuepartij die het wij-zijdenken mogelijk versterkt. Denk is veel in de media, en lang niet altijd positief. Maar ik ben me erin gaan verdiepen, en het is geen one-issuepartij, het is veel breder, al is het prima dat Denk zich hard maakt voor het terugkerende thema van het wij-zijdenken.

Ikzelf heb de zogenaamde wig in de samenleving nooit zo sterk ervaren. Maar dat maakt het niet minder nodig om daar, ook in de politiek, mee aan de slag te gaan. Voor mensen met een andere achtergrond is het soms moeilijker om aan een baan te komen, door bewuste of onbewuste discriminatie door bedrijven.

Iedereen zou een Nederlandse identiteit moeten aannemen, en dat kan lukken als Nederlands ook mag betekenen dat je 100 procent Nederlands bent met een andere etnische achtergrond. Dit is het moment om de samenleving één te maken, we zijn hier met zijn allen. Daar moeten we nu mee beginnen, voor de volgende generaties.

Denk kan daar een belangrijke rol in spelen. Deze partij trekt mensen met verschillende achtergronden, Turkse Nederlanders, Marokkaanse Nederlanders en autochtone Nederlanders. Ik heb daar geen moeite mee, maar soms is dat nog moeilijk los van elkaar te zien.

In Eindhoven hebben we ook gepraat over de ontwikkelingen in Turkije. We verschillen van mening over hoe Denk daar publiekelijk mee om is gegaan, maar deze standpunten zijn voor mij geen breekpunt. Mijn vrienden en vriendinnen zijn niet allemaal fan van Denk. Maar zodra ik het grotere doel uitleg, worden de persoonlijke verschillen van mening met de Kamerleden gauw vergeven."

Bijeenkomsten
De nieuwe beweging Denk zet een partijstructuur op in het land. Op besloten bijeenkomsten praten leden over het verkiezingsprogramma. Trouw was erbij, en vroeg twee leden waarom zij zich aansluiten bij Denk.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Andere partijen laten kansen liggen
Atakan Bilecen uit Utrecht, 37, accountmanager bij een Franse multinational

"Vroeger stemde ik PvdA, ook wel D66. Maar bij die partijen kan ik mijn ei niet kwijt. Er is grote verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen, we zijn niet meer één natie, mensen worden in hokjes gestopt. Je hebt 100 procent autochtone Nederlanders, je hebt vluchtelingen, allochtonen. Ik mis de eenheid ook in gevestigde partijen. Ook zij doen mee aan het populisme, aan het wegzetten van mensen in groepjes. Het is alleen maar schoppen, denken in wij en zij, moslims en niet-moslims. Het is echt zonde dat partijen als PvdA, VVD en GroenLinks zo weinig laten merken dat ze mensen begrijpen.

Ze laten echt kansen liggen, er is een enorme verandering gaande in Nederland en dat zie ik niet terug in de politiek. Ik ben een Turkse Nederlander, maakt me dat een mindere Nederlander? Ik zie het als een verrijking. Ik betaal net zo veel belasting als u, waarschijnlijk zelfs meer.

Nederland is mijn land, niemand pakt het me af. Het is mijn plicht om Nederland te beschermen. We moeten bewustwording creëren dat mensen niet worden weggezet, moslims zijn geen aparte natie, dat is gewoon Nederland. Ik geloof dat Denk in staat is tot verandering, zodat Nederland weer één land kan worden. Denk staat niet voor verdeeldheid. Als ze daar wel aan mee gaan doen, dan ben ik meteen weg."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden