Reportage

Denk spreekt in Den Haag de taal van Transvaal

Okan Arslan in de tot gebedsruimte omgetoverde, voormalige lagere school. Beeld Maarten Hartman

Denk trok in Den Haag méér kiezers dan de PvdA en werd er de vijfde partij. 'Kuzu zal Wilders tegengas geven.'

Dat Denk drie zetels in de Tweede Kamer had veroverd, had Okan Arslan (23) woensdagavond thuis bij zijn ouders op televisie gezien. Dat Denk in zijn stad Den Haag nu de vijfde partij is en daar meer kiezers trok dan de PvdA, was echter nieuw voor hem. "Wow. Dat is wel heel erg goed", zegt hij tevreden.

Arslan is secretaris van de Turks Islamitische Culturele Stichting aan de Kempstraat in de Haagse wijk Transvaal. In een voormalige lagere school heeft het de belangrijkste gebedsruimte van deze wijk, waar 35 procent van de bewoners een Turkse achtergrond heeft. In de kantine hangt een portret van koning Willem-Alexander.

De vorige keer stemde Arslan op de toenmalige PvdA-leider Samsom. "Nu twijfelde ik. Lijsttrekker Tunahan Kuzu kwam voor de verkiezingen bij ons langs om uit te leggen wat hij wilde. Ik heb goed geluisterd, en toen hij klaar was, was ik om. Hij overtuigde mij van het nut van Denk voor mensen van Turkse afkomst. We hebben alle partijen uitgenodigd. Denk was de enige die kwam."

Dat Denk alleen een moslimpartij is, wijst Arslan van de hand. "Waarom staat dan Stephan van Baarle op de vijfde plaats van de lijst? De partij gaat voor gelijke kansen voor iedereen en vraagt aandacht voor discriminatie. Dat is hard nodig. En al zou Denk een moslimpartij zijn, wat is het probleem? In Nederland mag je een partij oprichten en als genoeg mensen op je stemmen, kom je in de Tweede Kamer. Dat is democratisch en goed voor het zelfvertrouwen van allochtonen."

Arslan gelooft niet dat Denk de verhouding tussen bevolkingsgroepen in Nederland verder op scherp zal zetten. "Kuzu zal Wilders in de Tweede Kamer flink tegengas geven. Dat geeft toch niet?" Hij vindt dat Nederland afgelopen weekend niet goed heeft gehandeld in de kwestie met de Turkse ministers. "Toch sta ik straks achter Mark Rutte. Hij heeft de verkiezingen gewonnen en wordt onze minister-president. Hij heeft gezorgd voor een sterker Nederland."

Kloof

Even verderop in het multiculturele Transvaal leidt Idris Baser (47) een supermarkt aan de Hoefkade. Zijn stem ging woensdag naar de VVD van Rutte en niet naar Denk. In tegenstelling tot Arslan is hij juist wel bang dat Denk zal leiden tot vergroting van de kloof tussen moslims en niet-moslims.

"Wilders en Kuzu gaan elkaar voeren, begrijp je? Ze moeten beiden hun achterban tevreden houden en dat doen ze met spierballentaal. Ik zit er niet op te wachten dat Denk, net als Wilders, op de populistische toer gaat. Hoe? Door allochtonen naar de mond te praten", zegt Baser. "Ik hoop niet dat zij kwesties aankaarten die alleen met allochtonen te maken hebben. Ik wil dat ze met oplossingen komen die voor álle Nederlanders goed zijn."

Maar Baser wil ook niet te negatief oordelen over Denk. "We gaan zien wat ze er in de Tweede Kamer van maken. Ik zal ze goed volgen. Wie weet kunnen ze me over vier jaar ervan overtuigen dat de partij constructief is geweest en mensen met een allochtone achtergrond hebben geholpen om vooruit te komen. Dat zou mooi zijn."

Onze taal

Minder wantrouwend over de nieuwe partij stelt Vehbi Yildirim (60) zich op. Hij is trouw bezoeker van het koffiehuis van de Stichting Kalem in de Boerenstraat. Breed lachend vertelt hij dat in de 25 jaar dat hij in Nederland woont, altijd op de PvdA stemde. Waarom? Omdat anderen dat deden en het hem een goede partij leek.

Maar woensdag werd het Denk. "Leuk toch, een moslimpartij. Mooi dat zij in de Tweede Kamer komen", zegt Yildirim. Of Denk beter is dan de PvdA weet hij nog niet. "Bij Denk spreken ze onze taal, dat is fijn. Ze konden daardoor goed uitleggen wat zij wilden. We gaan zien hoe zij het doen. We geven ze een kans en wachten af. Als het niet goed is: wegwezen". En weer die lach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden