OpinieGeneratiekloof

Denk ook eens aan ons, de jongeren

Beeld Trouw

Het is steeds dezelfde groep die de klos is: als het over flexwerken gaat, als het over toegang tot de woningmarkt gaat: wie denkt er eigenlijk aan ons, vraagt de 28-jarige Tom Tielemans uit Utrecht zich af.

Onlangs schreef een vader over de uitzichtloze situatie van zijn 26-jarige zoon bij het vinden van een eigen huis (Uitgelicht, 16 augustus). Graag vertel ik uit eigen ervaring wat de stand van zaken in Nederland is voor mijn generatie. Over alle problemen die ik aandraag heeft afgelopen weken iets in de krant gestaan. Wat ik mis is een besef dat al die losse problemen steeds dezelfde groep mensen raakt.

Ik ben 28 en heb na tien jaar in gangkasten wonen met heel veel mazzel nu een sociale-huurappartement. De wachttijd is weer naar nul, dus de volgende kans komt rond mijn 40ste. Al die tijd zal ik de helft van mijn inkomen besteden aan huur, geld dat ik dus niet in mezelf investeer zoals bij een koopwoning. Dit kan ik betalen omdat ik na tien jaar flexwerken, soms met zes banen naast elkaar, eindelijk een vast contract heb bemachtigd. Halverwege het jaar, waardoor ik direct een enorm bedrag terug moest betalen van het eerste half jaar aan toeslagen. Onder de streep ben ik er niks op vooruit gegaan.

Sparen voor een vriezer

Op mijn 28ste spaar ik, ondanks een vaste baan op hbo-niveau, voor een vriezer en moeten mijn ouders bijleggen zodat ik een vloer kan leggen. En dan hebben we het nog niet eens over studieschuld. Stefan van Schaik vroeg zich af waar alleenstaanden moeten gaan wonen als het nieuwe wetsvoorstel sociale huur doorgezet wordt. Door dat voorstel valt een hele groep alleenstaanden buiten de boot, omdat het uitgangspunt is dat je als alleenstaande minder uitgaven hebt dan wanneer je samenwoont.

Daar begrijp ik werkelijk niks van. Alsof je als alleenstaande slechts de helft van de huur hoeft te betalen. Samenwoners hebben vaak een dubbel inkomen, terwijl ze de huur kunnen delen.

In Europa zijn landen te vinden waar het anders gaat. Daar draag je ook niet ontzettend veel geld af aan een generatie die steeds meer aan haar eigen laatste jaren lijkt te denken en niet inziet (of dat niet wil) dat haar kinderen niet vooruit komen. De eerste partij die beseft dat starters tegenwoordig vaak nog niet samen met iemand zijn, kan een mooie slag slaan; we zijn met veel en we worden volledig vergeten.

Gebeurt er niks, dan voorspel ik dat men over tien jaar met terugwerkende kracht moet concluderen dat emigratie, en niet immigratie, het probleem van de jaren twintig was. En dan heeft iedereen die dan met pensioen gaat en bijvoorbeeld nog verzorgd wil worden echt een probleem.

Lees ook:

Waar kunnen de alleenstaanden met een middeninkomen straks nog wonen?

De vraag naar sociale huurwoningen is veel groter dan het aanbod. Maar de nieuwe maatregelen die minister Ollongren voorstelt, transformeren de sociale huursector tot een laatste redmiddel voor louter de allerlaagste inkomens, aldus Stefan van Schaik, directeur-bestuurder Wooncompagnie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden