Interview

Denk-leider Kuzu: Wij schrijven al aan het lijstje met Rotterdamse wethouderskandidaten

Tunahan Kuzu. Beeld Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

De politieke migrantenbeweging Denk hoopt in Rotterdam de grootste te worden. Een gesprek met partijleider Tunahan Kuzu over het ‘electorale slagveld’ in zijn stad.

Samen met bijna tweehonderd sympathisanten leverde hij zijn lijsttrekker Stephan van Baarle zondag af bij het Rotterdamse stadhuis. Denk-leider Tunahan Kuzu (36) meent dat zijn politieke migrantenbeweging op 21 maart de grootste partij kan worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in de tweede stad van Nederland, tevens zijn woonplaats. “Wij doorbreken de negativiteit van Leefbaar.”

Denk doet mee in veertien gemeenten, maar Rotterdam beschouwt u als de electorale hoofdprijs. Waarom?

“Rotterdam is een wereldstad, die bovendien geldt als de politiek-bestuurlijke proeftuin van Nederland. Hier gebeurt het, dit is dé arena van de landelijke politiek. Het is ook een stad waar inmiddels zo’n 54 procent van de bevolking een migratieachtergrond heeft. Ik zie veel sociale uitdagingen als ik door mijn stad loop. Vooral in oude stadswijken als Feijenoord en Charlois, waar de armoede groot is. Voorheen zorgde opleidingsniveau voor een scheidslijn in de samenleving, nu zijn dat steeds vaker afkomst en religie. Die tendens moeten we stoppen.”

Was de deelname van de PVV in Rotterdam voor Denk reden om hier ook de arena te betreden?

“Dat heeft ons wel getriggerd, ja. Leefbaar Rotterdam heeft sinds 2002 de etnisch-religieuze kloof almaar vergroot. Als inwoner van deze stad en lid van de derde generatie migranten heb ik dat aan den lijve ondervonden. Geert Wilders wil nog meer schade aanrichten. Denk kan het zich simpelweg niet veroorloven om aan de zijlijn te blijven staan. Wij moeten en wij willen de onverdraagzaamheid te lijf gaan in Rotterdam.”

Zelf schroomt u ook niet om er met gestrekt been in te gaan. Wat schiet Rotterdam daarmee op?

“Wij zijn niet de braafste jongetjes van de klas. Dat heeft een reden. Polariserende partijen als de PVV zijn de afgelopen jaren met een fluwelen handschoen bestreden. Dat heeft niet gewerkt. Velen hebben het gevoel dat hun afkomst als een probleem wordt gezien. Ik neem de PVV-kiezers niets kwalijk, zij worden slechts gevoed door gecultiveerde angstbeelden. Maar tegen die geluiden gaan wij wel in, stevig desnoods.”

Gaat u het gesprek met de PVV-stemmer zelf ook aan?

“Zeker. De laatste tijd reis ik veel met het ov. Dan ontstaan zulke gesprekken als vanzelf. Ook met mensen die openlijk zeggen dat ik wel de laatste ben die zij ’s avonds op straat willen tegenkomen. Zolang de sfeer niet hufterig wordt, hou ik het gesprek gaande.”

U zegt de grootste in Rotterdam te willen worden. Hoe realistisch is dat?

“Wij hebben hier bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen zo’n 25.000 stemmen gehaald. Dat zijn omgerekend bijna vijf raadszetels. Het politieke landschap verkruimelt, ook in Rotterdam. Wie hier vijf of zes zetels haalt, spreekt een hartig woordje mee. Als wij erin slagen de opkomst te bevorderen, kan het zomaar zijn dat Rotterdam op 22 maart ontwaakt en Denk de grootste is. Niet voor niets zijn wij al bezig met het opstellen van lijstjes met wethouderskandidaten.”

Leefbaar waarschuwt Rotterdammers voor u door te wijzen op de ‘lange arm van Ankara’.

“Diep treurig. Een bewijs voor die woorden kan Leefbaar-leider Joost Eerdmans niet leveren. Hij roept maar wat vanuit zijn xenofobe ivoren toren. Het zegt alles over zijn wantrouwende grondhouding.”

Waarom is uw vrijage met de islamitisch geïnspireerde lokale partij Nida op niets uitgelopen?

“Denk en Nida hebben veel overeenkomsten. We hebben veel en langdurig met elkaar gesproken, maar werden het niet eens over hoe de beoogde samenwerking eruit moest zien. Ik betreur dat, ik hou de deur open voor samenwerking.”

Nida noemt uw deelname oliedom en Denk ‘een slap aftreksel van Nida’.

“Die kwalificaties zijn voor rekening van de politiek leider van Nida, Nourdin el Ouali. Andersom zult u mij niet betrappen op dergelijke bewoordingen.”

Hoe is uw verstandhouding met burgemeester Ahmed Aboutaleb?

“Goed, dat wil zeggen: we spreken elkaar met enige regelmaat, maar we zijn het lang niet altijd eens. Aboutaleb zei laatst dat geen enkele andere burgemeester hem rechts inhaalt op veiligheidsbeleid. Hij is daar trots op, ik vind dat hij zich te veel voor het karretje van Leefbaar Rotterdam laat spannen.”

Lees ook:
"Er is behoefte aan politici die voor de troepen uitlopen, die niet van hun ideologie wegdrijven voor electoraal gewin. Dat kan je dom vinden, of naïef. Dan maar geen extra zetels." Trouw volgde Nida een jaar lang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden