Denk krijgt Belgische zusterpartij

De winst van Denk brengt ook enkele Belgen op het idee om een pro-migratiepartij op te richten.

JULES LEMMENS en REDACTIE BUITENLAND

Geïnspireerd door de 3 zetels van Denk, wil zowel activist Dyab Abou Jahjah als de Belgisch-Turkse politicus Ahmet Koç een Belgische pro-migratiepartij oprichten. Vooral het verhaal van Koç toont veel gelijkenissen met dat van de Denk-voormannen Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Koç werd vorig jaar uit zijn toenmalige partij, de sociaal-democratische sp.a, gezet omdat zijn controversiële uitlatingen na de mislukte coup (Koç is een fervent Erdogan-aanhanger), in strijd waren met de waarden en statuten van de partij.

Volgend jaar wil hij met een nieuwe lijst komen. Een lijst van mensen van verschillende migratieachtergronden, maar ook autochtone Belgen.

Koç: "Het nieuwe project zit al een hele tijd in de pijplijn. Toen ik vorig jaar uit de partij werd gezet kreeg ik enorm veel steun en de vraag om een nieuwe partij op te richten. Je merkt dat veel mensen zich niet meer thuis voelen bij de traditionele partijen. We leven in een tijd van onverdraagzaamheid en islamofobie en daarom is het dringend tijd voor een tegenstem." Ook bij de federale en regionale verkiezingen van 2019 wil de nieuwe lijst er staan.

Koç is geen lichtgewicht. Hij haalde bij de vorige verkiezingen 17.000 voorkeurstemmen. Daarmee was hij de op twee na populairste sociaal-democraat in zijn provincie Limburg.

Een belangrijke kanttekening is dat er bij de Belgische verkiezingen voor de Kamer een kiesdrempel is van 5 procent. In België zou Denk dus geen enkele zetel behaald hebben. Lokaal staat er voor Koç en Jahjah niets in de weg en zouden ze in grote steden successen kunnen behalen. Abou Jahjah wil zich met zijn nieuwe project vooral op Brussel focussen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden