Denk kiest voor Van Baarle als lijsttrekker in Rotterdam

Stephan van BaarleBeeld ANP

Stephan van Baarle (26) is de lijsttrekker van de partij Denk bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat heeft de politieke migrantenbeweging vanmiddag bekendgemaakt op het bordes van het stadhuis aan de Coolsingel.

Van Baarle is een geboren Rotterdammer en zoon van een Turkse vader en Nederlandse moeder. Hij stond vorig jaar vijfde op kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Denk behaalde toen drie zetels. Van Baarle is als beleidsmedewerker al sinds de oprichting verbonden aan de partij, die ontstond nadat de Groep Kuzu/Öztürk zich in het najaar van 2014 had afgesplitst van de PvdA.

Rotterdam, een stad met een grote culturele diversiteit, is een van de veertien Nederlandse gemeenten waar Denk op 21 maart meedoet aan de raadsverkiezingen. De partij heeft hoge verwachtingen, ondanks het feit dat Rotterdam met Nida (twee zetels) al een lokale islamitisch geïnspireerde partij heeft.

Grootste partij

Bij de Kamerverkiezingen van vorig voorjaar eindigde Denk (7,9 procent van de stemmen) in Rotterdam boven 'moederpartij' PvdA (6,4 procent). In enkele wijken in Delfshaven en Feijenoord groeide de nieuwkomer zelfs uit tot de grootste partij. Het hoofdkantoor van Denk is sinds begin 2016 gevestigd in Rotterdam-Noord. De stad is ook de woonplaats van partijleider Tunahan Kuzu.

Van Baarle was voorzitter van de programmacommissie van Denk en had dus een grote stem in het verkiezingsprogramma. Hij is tevens directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, genaamd Statera. In zijn publieke optredens hamerde hij al meermalen op ‘gelijke kansen voor iedereen’.

Behalve een liefde voor politiek koestert Van Baarle warme gevoelens voor voetbalclub Feyenoord en staat hij bekend als fan van de Duitse metalband Rammstein. Hij beschikt over een onmiskenbare Rotterdamse tongval.

Correctie

Van Baarle studeerde in 2016 af als socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar liet hij zich inspireren door de constructivistische school. Van Baarle beschouwt Denk als een belangrijke correctie op het essentialistische en statische mensbeeld dat volgens hem in Nederland steeds dominanter is geworden, zei hij ruim een jaar geleden tegen De Groene Amsterdammer. "Wij ageren tegen het idee dat mensen gereduceerd kunnen worden tot één enkele identiteit. Denk gaat er juist vanuit dat meerdere identiteiten en loyaliteiten naast elkaar kunnen bestaan. We willen ook stoppen met spreken over integratie omdat dat voorbijgaat aan alle mensen die hier soms al generaties zijn."

Lees ook:PVV en Denk doen mee aan gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden