Denk! kiest aanval tegen álle Nederlandse media

vierde macht | In een filmpje opent politieke beweging Denk! de aanval op de media. Journalisten zijn woedend. Maar de strategie kan politiek best succesvol zijn.

De PVV van Geert Wilders richt zijn pijlen graag op de linkse pers: die zou eenzijdig zijn en bevooroordeeld. De nieuwe politieke beweging Denk! heeft een afkeer van álle media, zo maakt de voorhoede van de partij duidelijk in een videootje. Of ze nou links of rechts zijn, géén van de Nederlandse media deugen.

"Dit past in een populistische strategie om jezelf weg te zetten als een outsider. Daar neem je de media in mee", analyseert Rens Vliegenthart, hoogleraar media en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. "In zijn algemeenheid kan zo'n stijl misschien wel werken, al is het potentieel van Denk! niet zo groot als dat van Wilders. Een deel van de bevolking voelt zich miskend en misschien niet helemaal zonder reden."

Met de overstap van Silvana Simons naar Denk! kreeg de politieke formatie van de Kamerleden Kuzu en Öztürk de afgelopen weken onwaarschijnlijk veel aandacht in 'de media'. Gisteren was het weer bingo, nu met een filmpje onder het motto 'de media willen niet dat je dit ziet'. De twee Kamerleden en de nieuwelingen Simons en Farid Azarkan geven een 'lesje' in hoe de media werken. Met verwijzing naar de trias politica van Montesquieu zeggen ze dat de pers de vierde macht is, 'die bepaalt wat jij voorgeschoteld krijgt'. Die media werken als justitie, zegt Azarkan: ze klagen aan en ze oordelen als een rechter. Kuzu roept het publiek op 'daar niet in te trappen.' "Wij geloven dat jij verstandig genoeg bent om door dit spel heen te prikken."

De Nederlandse vereniging van journalisten (NVJ) reageert scherp. "Dit past meer bij landen als Turkije", zegt secretaris Thomas Bruning, die bestrijdt dat hij daarmee ook de Turks-Nederlandse achtergrond van de twee Denk!-kamerleden op het oog heeft. "Ik kan ook Noord-Korea zeggen, of Cuba." Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag, vindt die vergelijking met Turkije goed gekozen: "In de Turkse media krijg je één boodschap, er is geen hoor- en wederhoor. Daar hoor je Denk! niet over."

Cerit deelt het wantrouwen van Denk! tegen de media niet. Hij is zelf behoorlijk te spreken over de aandacht voor nieuwe Nederlanders op radio en televisie. "Als je je verhaal wilt doen, krijg je toegang en ruimte", zegt hij. "In de politiek moet je kritiek incasseren. Dat moet Denk! nog leren."

Naast kritiek, is er op de site van Denk! bijval voor de aantijging dat de Nederlandse pers 'een poortwachter is voor de gevestigde orde', zoals Silvana Simons het zegt. Hoogleraar Vliegenthart vindt het filmpje 'knullig' en de beschuldigingen 'onnavolgbaar', zeker ook omdat 'de media' op een hoop worden gegooid.

Maar hij kan zich wel voorstellen dat de boodschap bij de doelgroep van Denk! aanslaat. Vliegenthart vermoedt dat deze nieuwe kiezersgroep het nieuws niet haalt uit de traditionele media, maar op Facebook en alternatieve nieuwssites. Denk! kan zich in die zin kritiek op 'de media' wel permitteren, zegt de hoogleraar. De beweging is er niet afhankelijk van en weet de weg naar het alternatieve circuit te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden